SP vlani do druhého piliera zaslala takmer 840 mil. eur

SITA
1.5.2012 10:57

Vybraté príspevky na dôchodkové sporenie od zamestnávateľov z toho v minulom roku tvorili 709 mil. eur, štát za svojich poistencov do druhého piliera odviedol 56,8 mil. eur. Premiér zvažuje opätovné otvorenie druhého piliera.

SP vlani do druhého piliera zaslala takmer 840 mil. eur
CTK

Sociálna poisťovňa počas minulého roka zaslala na účty dôchodkových sporiteľov v druhom pilieri takmer 840 mil. eur. Vyplýva to z návrhu účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2011. V porovnaní s rokom 2010 sa pritom suma odoslaná na účty v kapitalizačnom pilieri zvýšila o 5 %. Vybraté príspevky na dôchodkové sporenie od zamestnávateľov z toho v minulom roku tvorili 709 mil. eur a štát za svojich poistencov do druhého piliera odviedol 56,8 mil. eur. Ďalších takmer 45,1 mil. eur predstavovali príspevky na penzijné sporenie od povinne dôchodkovo poistených samostatne zárobkovo činných osôb. Dobrovoľne dôchodkovo poistení ľudia si na svoje účty v druhom pilieri vlani uložili takmer 2,3 mil. eur. Z garančného fondu, ktorý sa využíva aj na úhradu príspevkov na dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom, poisťovňa vlani odviedla príspevky do druhého piliera v sume takmer 30,7 mil. eur.

Premiér Robert Fico v polovici apríla pripustil, že jeho vláda druhý dôchodkový pilier opätovne otvorí. "Buď opätovne zavedieme garancie a dôchodkové správcovské spoločnosti budú musieť nahrádzať všetky straty, ktoré spôsobujú, alebo sa urobí druhé rozhodnutie, že sa otvorí druhý pilier a umožníme ľuďom, aby z toho piliera vystúpili," povedal predseda vlády po tom, ako oficiálne uviedol do funkcie ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera. O znížení 9-percentnej sadzby príspevkov do druhého piliera premiér nehovoril.

Úspory ľudí v druhom penzijnom pilieri sa totiž podľa Fica znehodnocujú. "Môže sa stať, že inflácia zožerie ľuďom peniaze a títo ľudia budú odkázaní len na dôchodok v Sociálnej poisťovni," upozornil. Penzia z prvého, priebežného piliera však bude v prípade sporiteľov podľa Fica zodpovedať ich 9-percentným odvodom do Sociálnej poisťovne. "Môže sa stať, že bude musieť štát dorovnávať týchto ľudí, aby vôbec dosahovali životné minimum," povedal premiér o sporiteľoch v druhom pilieri. Ak sa súčasná vláda podľa Fica rozhodne otvoriť druhý pilier, bude to spojené s príslušnou kampaňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok