Pred 75 rokmi sa skončila jedna z najväčších bitiek druhej svetovej vojny

TA3
2.2.2018 07:02

Presne pred 75 rokmi sa skončila jedna z najväčších bitiek druhej svetovej vojny. Víťazstvo sovietskej armády v Stalingrade predznamenalo obrat v konflikte a stalo sa symbolom nemeckej porážky. Vojaci Wehrmachtu pod vedením maršala Friedricha Paulusa kapitulovali 2. februára 1943.

Kľúčový zlom

Ruská federácia si v piatok pripomína 75 rokov od víťazného skončenia bitky o Stalingrad, krutého obliehania, ktoré sa stalo kľúčovým vojenským a psychologickým zlomom vo vývoji druhej svetovej vojny. V meste, ktoré sa dnes nazýva Volgograd, sa pri tejto príležitosti koná vojenská prehliadka, informuje agentúra DPA.

Stredom mesta prejde 75 tankov - každý za jeden rok od ukončenia bitky. Na spomienkovom podujatí sa zúčastní aj približne 1500 vojakov a 50 lietadiel. Na oslavách sa očakáva i účasť ruského prezidenta Vladimira Putina. Nacistické vojská v zime na prelome rokov 1942 a 1943 okupovali väčšinu Stalingradu, keď viac než 300.000 z nich obkľúčila Červená armáda. Sovietske víťazstvo prišlo po úmornom úsilí a vyžiadalo si približne 700.000 mŕtvych z radov Sovietov.

Zahynulo viac ako milión ľudí

Päťmesačná bitka o Stalingrad sa stala symbolom odporu Sovietskeho zväzu, poznamenáva agentúra TASS. Celkovo v bitke o Stalingrad zahynulo vyše milióna ľudí. Pri plánovaní protiofenzívy neďaleko Stalingradu zohrali ústrednú úlohu dvaja sovietski velitelia - Georgij Žukov a Alexandr Vasilevskij. Išlo o mimoriadne veľkú porážku pre Nemcov, ktorí sem museli následne preveliť značné sily zo západného frontu, aby tak nahradili rozsiahle ľudské straty.

Mesto známe počas cárskej éry ako Caricyn sovietska vláda premenovala v roku 1925 na Stalingrad ako poctu vtedajšiemu diktátorovi Josifovi Stalinovi. Mesto ležiace na rieke Volge bolo premenované opäť v 60. rokoch v rámci politického odmäku po Stalinovej smrti. Volgograd na juhu Ruska má v súčasnosti vyše milióna obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok