Kurz chce zaistiť normálne Vianoce. Pôjde po vzore Slovenska

TA3 SITA TASR
15.11.2020 15:17

Rakúsko plánuje plošné testovanie na koronavírus po vzore Slovenska. Povedal to kancelár Sebastian Kurz. Takýmto spôsobom chce vraj umožniť relatívne normálne Vianoce. Ďalšie detaily majú byť známe v priebehu týždňa.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz navrhuje, aby sa po skončení prísneho lockdownu od 7. decembra začali otvárať najskôr školy a obchody. Postupné uvoľňovanie opatrení proti šíreniu koronavírusu by malo podobne ako na Slovensku sprevádzať masové testovanie obyvateľov, povedal kancelár v nedeľnom diskusnom programe rakúskej televízie. Prvá fáza sa môže zamerať napríklad na učiteľov. V období pred Vianocami by potom nasledovalo druhé kolo masových testov, aby bolo možné zaistiť čo najbezpečnejšie slávenie sviatkov, povedal kancelár.

Na Slovensku sa vďaka masovému testovaniu podarilo identifikovať tisíce pozitívnych prípadov. Infikovaných ľudí tak bolo možné poslať do karantény a tým výrazne stlačiť šírenie nákazy, povedal Kurz v programe „Pressestunde“. Vzhľadom na prudko rastúci počet nových prípadov nákazy koronavírusom vstupuje Rakúsko budúci týždeň do sprísneného lockdownu. Široko očakávané rozhodnutie prijala vláda v sobotu. S účinnosťou od utorka sa zavádzajú obmedzenia pohybu s celodennou platnosťou.

Obchody budú zatvorené s výnimkami prevádzok, ktoré zabezpečujú bežné denné potreby, akými sú predajne potravín, drogérie alebo lekárne. Kaderníctva a iné služby, kde je nevyhnutný blízky osobný kontakt, však musia zatvoriť. Školy prechádzajú na dištančnú výučbu. S výnimkou ľudí žijúcich v spoločnej domácnosti budú povolené stretnutia najviac dvoch osôb. Na verejných priestranstvách musia ľudia dodržiavať odstup jeden meter. V interiéroch pribudne povinnosť nosiť masku. Prísny lockdown predbežne platí do 6. decembra.

„S rakúskym kancelárom som v úzkom kontakte a posunieme im všetko know how a informácie a samozrejme, pôjdeme osobne tiež pomôcť," napísal na sociálnej sieti premiér Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok