Ochráni Dominique Strauss-Kahna imunita?

TA3
1.5.2012 10:04

Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn známy pod skratkou DSK sa v utorok v New Yorku dozvie, či mu diplomatická imunita umožní vyhnúť sa civilnému súdu, ktorý by rozhodoval o sexuálnom napadnutí.

Ochráni Dominique Strauss-Kahna imunita?

Straussa-Kahna zažalovala chyžná hotela na Manhattane Nafissatou Diallová, podľa ktorej ju francúzsky politik prinútil v roku 2011 v jeho hotelovej izbe k orálnemu sexu. Súd vtedy rozhodol, že Diallová nie je dôveryhodná svedkyňa.

Chyžná tak podala na neho civilnú žalobu za nešpecifikovanú ujmu, ktorú utrpela počas, ako tvrdí, brutálneho útoku. Advokáti DSK v marci na súde argumentovali, že jeho vtedajšia funkcia šéfa MMF ho ochraňuje pred súdnym konaním. Prokurátor štátu New York má rozhodnúť o pokračovaní súdneho procesu približne o 16.00 SELČ. Strauss-Kahn, ktorý uviedol, že k sexuálnemu styku došlo po obojstrannom súhlase, čelí vo Francúzsku aj ďalšej obžalobe týkajúcej sa prostitúcie.

Incident v New Yorku ukončil politickú kariéru Strassa-Kahna. Odstúpil z postu šéfa MMF a jeho sen o kresle francúzskeho prezidenta sa rozplynul. Prieskumy verejnej mienky pred incidentom naznačovali, že Strasuss-Kahn mohol vo voľbách poraziť súčasného prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa teraz usiluje vyhnúť porážke v súboji so socialistickým kandidátom Francoisom Hollandom v druhom kole volieb 6. mája.

Strauss-Khan je presvedčený, že sa stal obeťou politického sprisahania. "Bol som asi politicky naivný, jednoducho som neveril, že zájdu až tak ďaleko...Nemyslel som, že nájdu niečo, čo ma môže zastaviť," povedal DSK pre britský denník The Guardian a narážal na ľudí okolo Sarkozyho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok