Clintonová v Číne spomenie ľudské práva; o prípade Čchen pred odletom nehovorila

TASR
1.5.2012 09:01

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová pred blížiacou sa návštevou Číny vyhlásila, že je pripravená konštruktívne hovoriť aj o tých otázkach, v ktorých sa názory oboch krajín rozchádzajú, vrátane ľudských práv.

Clintonová v Číne spomenie ľudské práva; o prípade Čchen pred odletom nehovorila
SITA

Šéfka americkej diplomacie to konštatovala v čase, keď jej návštevu Číny komplikuje prípad úteku nevidiaceho čínskeho aktivistu Čchena Kuang-čchenga z domáceho väzenia, ktorý údajne našiel útočisko na americkom veľvyslanectve v Pekingu. Americká diplomacia to zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Clintonová odletí dnes do Pekingu v sprievode amerického ministra financií Timothyho Geithnera a ďalších vysokopostavených predstaviteľov USA. Prezident Barack Obama sa odmietol k prípadu Čchen vyjadriť. Nechcel odpovedať ani na otázky novinárov, podotkol len, že Čína by bola silnejšia, ak by prijala potrebné kroky na ochranu ľudských práv.

K záležitosti, ktorá môže spôsobiť ďalšie napätie medzi oboma vládami krátko pred bilaterálnym summitom, sa odmietla vyjadriť aj Čína. Podľa analytikov, citovaných agentúrou Reuters, bude návšteva testom schopností Clintonovej zvládnuť nepríjemnú situáciu pred jej ohláseným odstúpením z funkcie koncom tohto roka. "Je len ťažko predstaviteľné, ako sa vyrovnajú s naliehavými geostrategickými záležitosťami, akými sú Sýria, Irán či Severná Kórea, plus vážne ekonomické témy, ak sa budú musieť sústrediť na mediálny cirkus okolo aktuálneho prípadu," konštatoval Chris Johnson z think tanku Centrum pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSISC) so sídlom vo Washingtone.

Biely dom poslal tento víkend do Pekingu námestníka ministerstva zahraničných vecí USA Kurta Campbella, aby našiel diplomatické riešenie prípadu, ktoré by umožnilo obom stranám zachovať si politickú tvár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok