Zvyšky bin Ládinovho úkrytu miznú tehla po tehle

TASR
30.4.2012 23:40

Zvyšky posledného úkrytu Usámu bin Ládina v Pakistane rok po jeho smrti miznú tehla po tehle. Zaslúžil sa o to miestny podnikateľ, ktorý postupne rozpredáva materiál zo zdemolovanej stavby.

Zvyšky bin Ládinovho úkrytu miznú tehla po tehle
SITA

Medzinárodne hľadaný líder al-Káidy sa v trojpodlažnom dome obohnanom vysokým múrom a ostnatým drôtom v meste Abbottabad ukrýval viac ako päť rokov. Zahynul 2. mája 2011, keď na komplex, ležiaci len asi 50 kilometrov od pakistanskej metropoly Islamabad, zaútočilo elitné americké komando.
Areál bol odvtedy zapečatený až do februára tohto roku, keď ho v priebehu niekoľkých hodín dala zrovnať so zemou pakistanská armáda. Stalo sa tak kvôli obavám, aby sa miesto nestalo zhromaždiskom islamských extrémistov.

Armáda na demoláciu najala známeho abbottabadského podnikateľa Ahmada Šakíla, ktorý na tento účel zabezpečil ťažké mechanizmy. Trosky zrútenej budovy potom odkúpil na dražbe za 500.000 pakistanských rupií (4100 eur). Žiaden ďalší záujemca sa nenašiel, zrejme zo strachu pred islamskými militantmi.
Šakíl si však nateraz pochvaľuje. Na svojom dvore zhromaždil obrovskú kopu asi 180.000 tehál z bin Ládinovho domu, ktorá priťahuje záujemcov o stavebný materiál aj hľadačov suvenírov.

"Ľudia môžu použiť tieto tehly na stavbu nových domov. Niektorí si prichádzajú vziať iba jednu ako suvenír," vysvetľuje Šakíl. Pri odbere tisíc kusov ponúka akciovú cenu v prepočte zhruba 25 eur.
Okrem tehál si agilný Pakistanec z trosiek komplexu vyhrabal aj dve vane, podomácky vyrobenú anténu, rolety, olej na varenie a dva olivovníky. Priznáva však, že jeho podnikavosť má aj tienistú stránku.
"Rodina sa veľmi obáva o môj život. Teraz stále cestujem s telesným strážcom," konštatuje Šakíl.
Prázdny pozemok, kde do februára stál bin Ládinov úkryt, začal medzitým slúžiť ako provizórne kriketové ihrisko pred desiatky miestnych detí, uviedol denník Daily Telegraph.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok