Urán pri Košiciach ťažiť nebudú. Najvyšší súd dal za sporom bodku

TA3 TASR
31.1.2018 13:00

V lokalite Čermeľ – Jahodná sa urán ťažiť nebude. Najvyšší súd SR definitívne rozhodol o nepredĺžení platnosti geologického prieskumu uránu pri Košiciach. Ukončil tak súdne konanie a potvrdil zákonnosť rozhodnutia Ministerstva životného prostredia SR. Informoval o tom referát komunikácie s verejnosťou Kancelárie NS SR.

Urán pri Košiciach ťažiť nebudú. Najvyšší súd dal za sporom bodku
SITA/Robert Tappert

Uzavreli dlhoročný spor

"V dlhoročnom spore v súvislosti s ťažbou uránu dal bodku až Najvyšší súd SR. Senát správneho kolégia Najvyššieho súdu definitívne rozhodol o nepredĺžení platnosti vyhľadávacieho a podrobného ložiskového geologického prieskumu uránu a ďalších rádioaktívnych nerastov v lokalite pri Košiciach, Čermeľ – Jahodná," uvádza sa v tlačovej správe Najvyššieho súdu SR.

Súd sa pri rozsudku oprel najmä o fakt, že spoločnosť Ludovika Energy nijako nepreukázala, že doteraz stanovená desaťročná lehota objektívne nepostačovala na ukončenie geologického prieskumu. Zároveň spoločnosť nepreukázala ani objektívnu nevyhnutnosť na ďalšie predĺženie.

Protestovali ochranári aj samosprávy

V predmetnej veci Najvyšší súd rozhodol 8. novembra 2017. Proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok. Pôvodné povolenie na uránový prieskum v rekreačnej oblasti Jahodná získala Ludovika Energy v roku 2005, za desať rokov jej investície mali predstavovať viac ako 22 miliónov eur. Keď predĺženie prieskumu, proti ktorému protestovali ochranári a samosprávy, envirorezort neodobril a prieskumné územie zaniklo, firma požiadala o určenie nového, ani s tým však neuspela. Nepredĺženie platnosti prieskumného územia firma zároveň napadla na súde. Bratislavský krajský súd žalobu v júni 2016 zamietol.

Ludovika Energy sa ešte snaží dosiahnuť v rekreačnej oblasti pri Košiciach povolenie na geologický prieskum nerastov, z ktorých možno priemyselne vyrábať kovy. Rozsah navrhovaného územia pritom zahŕňa celé chránené ložiskové územie uránovo-molybdénových rúd. Ťažba uránu a rádioaktívnych nerastov je na Slovensku zakázaná, možná je len v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Vyplýva to z novely geologického zákona z roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok