ČR má opäť obrovský prírastok, krajine zostáva jediné riešenie

TA3 TASR SITA
30.10.2020 07:28

České laboratóriá počas štvrtka odhalili ďalších 13 051 ľudí nakazených koronavírusom. Celkový počet potvrdených prípadov v Česku tak už prekročil 310-tisíc.

Musia pristúpiť na prísny lockdown

Krajina v súčasnosti eviduje viac ako 178-tisíc aktívnych prípadov, v nemocniciach leží podľa údajov ministerstva zdravotníctva 6 604 pacientov a 962 z nich je v ťažkom stave. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Česku 2 862 ľudí.

Centrum pre modelovanie biologických a spoločenských procesov (BISOP), kde pôsobí aj niekoľko odborníkov z Akadémie vied ČR, pritom vo svojej analýze upozorňuje, že ak ľudia chcú, aby sa situácia v krajine zlepšila, musia pristúpiť na prísny lockdown, a to vrátane stretávania sa s príbuznými. Epidémia v Českej republike podľa nich ešte stále nie je na vrchole a bez tvrdých obmedzení čakajú krajinu náročné Vianoce.

"Dilema medzi zdravotným a ekonomickým pohľadom je falošná. Stojíme pred inou otázkou - či zaplatiť nižšie stovky miliárd za lockdown hneď alebo nechať epidémiu bežať ďalej a zaplatiť vyššie stovky miliárd neskôr."

Aspoň také prísne ako v marci

Aby sa zabránilo ďalšiemu masívnemu šíreniu a vysokým nárastom nových prípadov, je nutné obmedziť medziľudské kontakty na minimum. "V praxi to znamená až 70-percentnú redukciu kontaktov, obmedzenie prítomnosti na pracovisku až o 60 percent, takmer bezvýhradné nosenie rúšok a dodržiavanie ďalších osobných ochranných opatrení," priblížil výkonný riaditeľ BISOP René Levínský.

Opatrenia by mali byť podľa odborníkov aspoň také prísne ako v marci. "Pokiaľ by takto definovaný lockdown nastal včas (teda čo najskôr), mohli by denné prírastky zhruba v decembri klesnúť na úroveň okolo jedného tisíca - v takom prípade a pri kvalitnom trasovaní by sa mohli reštrikcie začať postupne uvoľňovať," vysvetlila Akadémia vied. V opačnom prípade čakajú Česko vianočné sviatky silne poznačené pandémiou.

Pokiaľ vláda prísny lockdown nevyhlási, nie je podľa vedcov šanca na zlepšenie v najbližších týždňoch. "V najlepšom prípade sa dá dúfať v mierny pokles s dlhotrvajúcimi nikoľkotisícovými prírastkami a preťaženým zdravotníctvom," varuje Levínský.

Okamžitým lockdown je navyše podľa odborníkov najlacnejším riešením. "Dilema medzi zdravotným a ekonomickým pohľadom je falošná. Stojíme pred inou otázkou - či zaplatiť nižšie stovky miliárd za lockdown hneď alebo nechať epidémiu bežať ďalej a zaplatiť vyššie stovky miliárd neskôr," tvrdia.

Česká Poslanecká snemovňa dnes na mimoriadnom rokovaní rozhodne o prípadnom predĺžení núdzového stavu. Ten súčasný sa skončí 3. novembra a vláda požiadala o jeho predĺženie o mesiac. Mimoriadna schôdza sa začala o deviatej ráno. Od 14:00 bude tiež mimoriadne rokovať aj vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok