Kauza fiktívnych darov SDKÚ ožíva, polícia vypočúva exministrov

TA3 TASR
31.1.2018 11:46

Na polícii vypovedajú bývalí vysoko postavení politici. V kauze možných fiktívnych darov pre politickú stranu SDKÚ vyšetrovatelia odrána vypočúvajú Milana Kňažka. O hodinu neskôr prišiel do budovy policajného prezídia aj bývalý minister zdravotníctva Roman Kováč.

Volné členské

Ako prvý vošiel do budovy policajného prezídia bývalý minister zahraničných vecí a kultúry Milan Kňažko. Pred policajným vyšetrovateľom strávil vyše hodinu. Polícia podľa neho chcela vedieť, aké finančné dary dal on sám SDKÚ. "Je tam raz 36.000 a raz 10.000 korún, za tie dva roky, čo pripúšťam. Pripúšťam to, lebo my sme tam mali voľné členské a zvýšené najmä v počiatku, ja som bol jeden zo spoluzakladateľov," povedal Kňažko po výsluchu novinárom. Podľa neho tak fungovali v tej dobe možno všetky politické strany, že jej členovia prispievali na stranu. "To nepovažujem za nejaké dary," doplnil. Polícia mu vraj vysvetlila, že prípadom sa začala opäť zaoberať, nakoľko "sa objavili ešte v minulosti nejaké osoby, ktoré s istotou tvrdili, že to strane nedarovali, ale s tým ja nemám nič spoločné."

Kňažko podľa jeho slov svoju výpoveď pred vyšetrovateľom ukončil tým, že "sú akútnejšie prípady s vyššími finančnými obnosmi a tie sa nevyšetrujú, a to vytvára dojem, akoby niektoré kauzy polícia jednoducho vyšetrovať nechcela."

Súpisku darcov nepoznal

Na políciu prišiel vypovedať aj bývalý minister zdravotníctva SR Roman Kováč. "Viem len to, čo mám napísané v predvolaní, že ide o nejaké dokumenty, ktoré mám predložiť z rokov 2000 až 2002 a potom to viem, čo je v novinách, že sa opäť otvorila kauza Gorila, takže zrejme k tomu ma predvolali," povedal čakajúcim novinárom. Tvrdil, že súpisku darcov SDKÚ vôbec nepoznal a ani sa o to nezaujímal. On sám v minulosti daroval strane okolo 10.000 slovenských korún, chápal to ako členský príspevok.

Kauzu odhalila v roku 2004 Aliancia Fair-play. Strana mala kontaktovať darcov SDKÚ zo zoznamu uvedeného v účtovníctve strany a niektorí ľudia jej mali potvrdiť, že strane dar nikdy nedali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok