Poškodzuje test váš prímestský mozog? Polícia: Vymysleli si orgán

TA3 TASR
28.10.2020 09:46

Polícia SR upozorňuje verejnosť na šíriaci sa hoax v súvislosti s testovaním na prítomnosť koronavírusu, ktorý je mutáciou použitou z českej dezinformačne stránky.

Poškodzuje test váš prímestský mozog? Polícia: Vymysleli si orgán
SITA/AP (ilustračné foto)

Ako ďalej Policajný zbor informuje vo svojom profile na sociálnej sieti Hoaxy a podvody, už pôvodný príspevok o škodlivosti testovania v češtine bol sám o sebe nezmyslom, ktorý ešte posilnil zlý preklad. „Tam, kde pôvodný český príspevok odkazuje na hypofýzu (po česky podvěsek mozkový) si slovenský preklad vymyslel hneď dva neexistujúce orgány: ‚prímestský mozog‘ a ‚mozgový modul‘„ cituje polícia lekára Mariána Jánoša.

Lekár zároveň upozorňuje, že obrázok pripojený k statusu „Jedna velká lež, Covid-19???“ nezobrazuje výter pre účely testovania na COVID-19. „Na obrázku je endoskopická operácia nádoru hypofýzy. Tento zákrok prebieha v celkovej anestézii a kvôli prístupu k samotnej hypofýze musí chirurg preraziť kosť. To, samozrejme, nie je možné dosiahnuť plastovou paličkou,“ zdôraznil Jánoš.

Polícia dodáva, že viac podrobností k zákroku na obrázku je možné nájsť na stránke kliniky, od ktorej si ho českí a slovenskí šíritelia hoaxov prevzali, konkrétne https://mayfieldclinic.com/pe-endopitsurg.htm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok