Významnú cenu za slobodu myslenia dostane bieloruská opozícia

TA3 TASR
22.10.2020 12:26

Sacharovovu cena za slobodu myslenia sa poslanci Európskeho parlamentu tohto roku rozhodli udeliť demokratickej opozícii v Bielorusku zastúpenej Koordinačnou radou, iniciatívou odvážnych žien a osobnosťami politického a občianskeho života. Nomináciu odobrila Konferencia predsedov EP, čiže predseda europarlamentu a lídri poslaneckých klubov.

Demokratickú opozíciu v Bielorusku zastupujú: Koordinačný výbor, iniciatíva odvážnych žien, hlavná kandidátka opozície na prezidentku Sviatlana Cichanovská, nositeľka Nobelovej ceny Sviatlana Alexijevičová, hudobníčka a politická aktivistka Maryja Kalesnikavová, obchodná manažérka Voľha Kavaľkovová, politická aktivistka Veronika Capkalová a osobnosti politickej a občianskej spoločnosti - videobloger a politický väzeň Siarhej Cichanovski, zakladateľ bieloruskej organizácie pre ľudské práva "Viasna" Ales Biaľacki, zakladatelia telegramového kanálu NEXTA Siarhej Dylevski a Sciapan Pucila a politický väzeň a kandidát na prezidenta vo voľbách v roku 2010 Mikola Statkevič.

Európsky parlament je na strane bieloruskej demokratickej opozície. Uviedol to predseda EP David Sassoli počas svojho prejavu v Bruseli. "Majú na svojej strane niečo, čo hrubá sila nikdy nemôže poraziť - pravdu. Nevzdávajte sa svojho boja. Sme s vami, stojíme po vašom boku," odkázal Sassoli Bielorusom v mene zákonodarného zboru EÚ.

Ďalšími nominantmi na Sacharovovu cenu bola honduraská skupina Ochrancovia životného prostredia z Guapinolu a arcibiskup Nadžíb Mícháíl Músá z irackého Mósulu.

Predstavitelia demokratickej opozície v Bielorusku by si mali prevziať cenu počas slávnostnej ceremónie na decembrovom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Ďalšími nominantmi na Sacharovovu cenu bola honduraská skupina Ochrancovia životného prostredia z Guapinolu a arcibiskup Nadžíb Mícháíl Músá z irackého Mósulu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok