PR správa

Zásielkovňa má ambíciu ponúknuť najdostupnejšiu sieť výdajných a podacích miest

PR
16.10.2020 14:12

Silné technologické pozadie, investície do rozvoja a unikátna optimalizácia procesov znamenali pre mladú logisticko-prepravnú společnost Zásielkovňa raketový rast. Profiluje sa ako líder v tomto segmente, v rámci výdajných miest a v súčasnosti predbehla ostatné prepravné spoločnosti s počtom 1 000 výdajných a podacích miest v rámci celého Slovenska. Väčšou sieťou disponuje už len tradičná jednotka na trhu, Slovenská pošta. Jej sieť tvorí aktuálne 1 400 pobočiek – Zásielkovňa chce mať najširšiu sieť výdajných miest doplnenú Z-BOXami do roku 2021.

Zásielkovňa má ambíciu ponúknuť najdostupnejšiu sieť výdajných a podacích miest
PR

„Od začiatku je v centre našej pozornosti jednoduchá téza – spokojnosť našich zákazníkov,“ začína s vysvetlením Alexander Jančo, CEO slovenskej Zásielkovňa a člen výkonnej rady skupiny Packeta. „Na jeho dosiahnutie však využívame tie najnovšie technológie a neustálu evaluáciu reálnych potrieb a očakávaní spotrebiteľov.“ Zásielkovni sa vďaka tomu podarilo zmeniť pohľad na odosielanie a prijímanie balíkov ako na nepohodlnú, čas-berúcu aktivitu. „Priemerný čas, ktorý ľudia strávia prijatím alebo odovzdaním zásielky na výdajnom a podacom mieste je 20 sekúnd,“ uvádza Alexander Jančo. „Ponúkame slobodu v tom, kedy a kde si zásielku vyzdvihnú – toto očakávanie flexibility je stále rastúcou požiadavkou zákazníkov nakupujúcich cez internet. Zároveň precízne sledujeme reálny pohyb po obci a meste tak, aby sme mohli ponúknuť optimálne miesto na výdaj/podaj. Miesto, kde sa ľudia prirodzene nachádzajú a my im umožníme vybaviť ďalšiu úlohu, ktorú v ten deň mali vyriešiť.“

Ambíciou spoločnosti je byť v roku 2021 lídrom v počte výdajných miest
Od svojho vzniku Zásielkovňa rastie obrovským tempom. V roku 2011 disponovala 7 výdajnými a podacími miestami, po 4 rokoch počet vzrástol na 156. V roku 2018 počet prekročil číslo 380, o rok neskôr 752 a v súčasnosti spoločnosť oznámila prekročenie počtu 1 000 výdajných a podacích miest.
Súčasný líder, Slovenská pošta, prevádzkuje 1 400 výdajných miest. Pre porovnanie, prepravná spoločnosť DPD disponuje sieťou 200 výdajných miest, „viac ako 200“ uvádza aj spoločnosť DEPO.

Ľahká dostupnosť je zároveň podporená rýchlou a spoľahlivou službou. „98% zásielok doručíme do druhého dňa a až 70% z nich si ľudia na nimi zvolenom výdajnom mieste aj na druhý deň vyzdvihnú,“ dopĺňa Milan Skladan, manažér logistiky Zásielkovňa. „Zvyšná časť využíva možnosť časovej flexibility pri vyzdvihnutí zásielky a prípadne aj dodatočného predĺženia doby uloženia.“ Výhodou je možnosť vyzdvihnutia/podania zásielky aj cez víkend, alebo v neskorších večerných hodinách, čo býva, najmä v menších mestách, problémom. V sobotu je na celom Slovensku dostupných viac ako 520 a v nedeľu viac ako 160 výdajných miest. Zákazníci majú zároveň k dispozícii viac ako 850 miest, ktoré sú otvorené viac ako 8 hodín a umožňujú teda odoslať alebo vyzdvihnúť zásielku pred alebo po bežnej pracovnej dobe.

Obrovská úspora času sa ešte viac prejavuje vo vianočnom čase, kedy Zásielkovňa pomáha unikátny systém práce s dátami a optimalizácie rozmiestnenia výdajných miest. Algoritmus pracuje s predikciou na jeden až dva dni a dokáže tak eliminovať problémy s potenciálnou preplnenosťou výdajných miest tým, že odporučí zákazníkovi poslať si zásielku na najbližšie voľné výdajné miesto. Prepočet prebieha automaticky a okamžite. „Na najvyťaženejších výdajných miestach dokážeme denne obslúžiť až 300 - 500 zákazníkov,“ hovorí Alexander Jančo, CEO Zásielkovňa.

Investície do technológií umožňujú Zásielkovni nielen efektívne spracovanie zásielok a optimalizáciu výdajných miest – prinášajú aj ďalšie vylepšenia pre zákazníkov. V súčasnej dobe je už samozrejmosťou intuitívna a bezplatná aplikácia. Jej súčasťou spolu so systémom sledovania zásielky a prípadných zmien v preferovanom mieste / termíne výdaja, aj služba Medzi Nami. Prostredníctvom nej si môžu fyzické osoby medzi sebou posielať zásielky rýchlo, lacno a bez čakania – jednoducho pomocou mobilnej aplikácie. Denne ju využívajú státisíce spokojných užívateľov, ktorí pomocou našej aplikácii odoslali takmer 2 milióny zásielok. Služba, ktorá sa rozšírila najprv v Českej republike, je veľmi úspešná a aktuálne ju používa viac ako 600 000 používateľov. Na Slovensku nemá tak silné zastúpenie táto služba, ktorá ale pomaly narastá aj na domácom trhu. Zaujímavý je fakt, že Slováci posielajú viac zásielok do ČR ako v rámci Slovenska, kedy až 60% zásielok podaných cez službu Medzi Nami doručuje Zásielkovňa do Českej republiky - pre porovnanie práve Česká republika doručí len 2% zásielok na Slovensko

V rámci digitalizácie chce Zásielkovňa posilniť aj automatizované výdajné miesta, tzv. Z-BOXy. Ide o moderné „balíkomaty“, ktoré sa budú dať ovládať v mobilnej aplikácii, prostredníctvom ktorej si zákazník napríklad otvorí dvierka a vyberie balík. Tieto Z-BOXy budú tvoriť doplnenie siete výdajných miest a cieľom je, aby pokrývali tak frekventované miesta (autobusové stanice, obchodné centrá a biznis centrá) vo veľkých mestách, ako aj menšie obce, až na úroveň zhruba 1 500 obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok