Očakávajte odozvu, odkázal Trump EÚ. Britom sľúbil skvelú dohodu

TA3 TASR
29.1.2018 10:09

Americký prezident Donald Trump varoval Európsku úniu, aby očakávala odozvu za svoje "veľmi neférové" zaobchádzanie so Spojenými štátmi v oblasti obchodných stykov.

Očakávajte odozvu, odkázal Trump EÚ. Britom sľúbil skvelú dohodu
SITA/AP

"Reprezentujem USA, ide o veľmi neférovú situáciu. Nevieme sem dostať naše produkty, je to veľmi ťažké. Mám množstvo problémov s EÚ, pričom sa to z obchodného hľadiska môže zmeniť na niečo veľmi závažného. Domnievam sa, že nakoniec to bude na ich vlastnú škodu," vyhlásil Trump na medzinárodnom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose.

Trump zároveň skritizoval britskú premiérku Theresu Mayovú a jej vládu za spôsob, akým vedie vyjednávania ohľadom vystúpenia Británie z EÚ. Šéf Bieleho domu poznamenal, že by na jej mieste uplatňoval "tvrdší postoj". Podľa vlastných slov Trump chce navštíviť Britániu, hoci vzhľadom na ostré protesty zrušil svoju cestu do Londýna, ktorá sa mala uskutočniť v polovici februára. Vyhlásil, že sa neobáva svojich kritikov, medzi ktorých patria líder labouristov Jeremy Corbyn či londýnsky starosta Sadiq Khan.

Trump prisľúbil, že jeho kabinet uzavrie s Britániou dohodu, ktorá bude "skvelá" a USA sa stanú jej "význačným obchodným partnerom" po tom, ako sa v roku 2021 skončí dvojročné prechodné obdobie po brexite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok