Máme kandidáta na sudcu v Luxemburgu, zvolila ho Súdna rada

TA3 TASR
29.1.2018 13:36

V poradí tretím kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu by sa mal stať sudca najvyššieho súdu Ivan Rumana. V opakovanej voľbe ho na pondelkovom zasadnutí zvolila Súdna rada, v tajnej voľbe Rumanu podporilo 11 z celkovo 14 prítomných členov. Kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda.

Slovensko sa už takmer tri roky pokúša nájsť rešpektovaného právnika, ktorý by sa mohol stať dodatočným sudcom na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu. Dvaja predošlí kandidáti - Mária Patakyová a Radoslav Procházka neuspeli a boli odmietnutí poradným výborom Rady EÚ. Teraz sa vyberalo spomedzi trojice uchádzačov: Ján Mazák, Ivan Rumana a Michal Kučera. Prví dvaja boli prihlásení už po tretí raz. Kučera bol novou tvárou.

Ivan Rumana sa ako protikandidát Jána Mazáka v júni 2016 vzdal z rodinných dôvodov a voľby sa nezúčastnil. Bol aj protikandidátom Radoslava Procházku v septembri 2016, vtedy získal hlasy štyroch z celkovo 17 prítomných členov rady. Od júla 2005 je sudcom Najvyššieho súdu, pričom pôsobí v Správnom kolégiu. Od januára 2007 je predsedom senátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok