Hackeri ukradli kryptomeny v hodnote stámiliónov eur

TA3 TASR
28.1.2018 12:37

Coincheck, veľká japonská obchodná platforma pre kryptomeny, bola v piatok 26. januára hacknutá. Hackeri ukradli vyše 500 miliónov mincí digitálnej meny NEM v hodnote okolo 58 miliárd JPY (426,6 milióna eur). Platforma ešte v piatok zastavila vklady aj výbery zákazníkov.

Jedna z najväčších krádeží

Je to jedna z najväčších doterajších krádeží kryptomien na svete. Coincheck ohlásila krádež polícii aj japonskému finančnému dohľadu FSA. Platforma v piatok popoludní na svojej stránke uviedla, že zastavila výbery všetkých kryptomien s výnimkou bitcoinu. Digitálne meny sa následne dostali pod tlak a ich kurzy klesli.

Coincheck v nedeľu oznámila, že vráti okolo 46,3 miliardy JPY, ktoré ukradli hackeri. To je približne 90 % z hodnoty ukradnutých mincí NEM. Platforma vo svojom stanovisku ďalej uviedla, že vráti ukradnuté mince meny NEM takmer 260.000 majiteľom v jenoch. Dodala, že ešte stále pracuje na načasovaní a metóde. Táto krádež podčiarkuje bezpečnostné a regulačné obavy spojené s bitcoinom a ďalšími virtuálnymi menami, aj keď zatiaľ nič nenaznačuje, že by ich "boom" mal ochabovať.

Zaslali varovanie

Dva zdroje oboznámené so záležitosťou uviedli, že japonský finančný dohľad FSA zaslal upozornenie približne 30 firmám v krajine, ktoré prevádzkujú obchodné platformy pre kryptomeny, aby ich varoval pred ďalšími potenciálnymi hackerskými útokmi, a vyzval ich na zvýšenie bezpečnosti. FSA tiež údajne uvažuje o potrestaní Coinchecku.

V roku 2014 tokijská platforma Mt. Gox, ktorá kedysi zabezpečovala 80 % svetových bitcoinových obchodov, podala návrh na vyhlásenie konkurzu potom, čo stratila bitcoiny vtedy v celkovej hodnote okolo pol miliardy dolárov. Minulý mesiac skončila juhokórejská platforma Youbit, ktorý bola vlani hacknutá dvakrát.

Témy: Krádež Bitcoin
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok