Opatrenia sa budú meniť, avizoval Mikas. Dotknú sa rúšok i hraníc

TA3 TASR SITA
25.9.2020 17:52

Hlavný hygienik Ján Mikas a premiér Igor Matovič informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku. Pribúdajú červené i oranžové okresy, počty nakazených stúpajú aj u ľudí nad 65 rokov. Opatrenia sa budú meniť, dotknúť sa majú rúšok, hraníc i hromadných podujatí.

Situácia sa zhoršila

"Opatrenia sa budú meniť, zatiaľ nemáme finálnu verziu," informoval hlavný hygienik Ján Mikas po rokovaní pandemickej komisie. V pondelok sa návrhy dostanú na Ústredný krízový štáb, vtedy zaznie definitívne rozhodnutie.

Od 1. októbra majú podľa pandemickej komisie na svadbách a hromadných podujatiach platiť pôvodne navrhované obmedzenia zo začiatku septembra. Maximálny počet hostí na svadbe má byť 30 ľudí, na hromadných podujatiach, kde sa sedí 100 a v exteriéri 200 ľudí. Hromadné podujatia v exteriéri, kde sa nesedí, majú byť zakázané do momentu, dokedy sa nezastaví rast pozitívnych prípadov.

Okrem toho sa plánujú prijať aj nové opatrenia v povinnostiach nosiť rúško a budú sa prehodnocovať aj postupy na hraniciach s okolitými krajinami. "Už nebudem bojovať za väčšiu slobodu pre hromadné podujatia. V pondelok budem plne stáť za rozhodnutím ÚKŠ. S veľkou pravdepodobnosťou sa príjmu opatrenia, ktoré sa navrhovali približne pred dvomi týždňami. Treba si uvedomiť, že situácia na Slovensku sa začína podobať na Rakúsko a Maďarsko. Vyzývam všetkých, aby boli zodpovední," povedal premiér Igor Matovič.

Matovič: Nezodpovednosť uberá zo slobody

Nezodpovednosť ľudí, ktorí ignorujú fakt, že ide o smrtiaci vírus, vedie podľa premiéra k tomu, že v najbližších dňoch opatrenia uberú zo slobody. "Keď si porovnáte nárast počtu prípadov za posledných sedem dní s predošlými siedmimi dňami, je to 79 %. Ak takto pôjdeme ďalej, o dva týždne bude denný priemer prípadov 800. Chceme takto dopadnúť?" pýta sa Igor Matovič.

Počet prípadov bude podľa neho rásť a dopad opatrení príde o 10 až 14 dní, možno až o tri či štyri týždne. O dva týždne pritom podľa neho môže Slovensko dosiahnuť stav, že začne zlyhávať trasovanie chorých a nemocnice, pretože budú plné. Hlavný hygienik Ján Mikas opäť upozornil, že stúpajú pozitívne prípady vo vekovej skupine nad 65 rokov. "Veľa z týchto osôb má chronické ochorenia a môžu končiť v nemocniciach, na umelej pľúcnej ventilácii a časť z nich môže aj zomrieť," uviedol. Nárast infikovaných v rizikovej skupine pritom zaznamenáva takmer každý kraj.

V červenej zóne je 19 okresov

Počet červených aj oranžových regiónov naďalej rastie. Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne.

Predseda vlády Igor Matovič doplnil, že keď sa Slovensku podarí zaobstarať antigénové testy, mohli by sa distribuovať do domovov sociálnych služieb pre všetkých zamestnancov a klientov. Mohli by sa tak testovať každé dva týždne. Praje si, aby sa nasadili aj na hranice.

bez-nzvu_0a14036f-1fba-851c.jpg

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Senec, Trnava, Skalica, Nitra, Trenčín, Komárno, Veľký Krtíš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Snina, Sobrance a Michalovce. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Senica, Malacky, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Ilava, Púchov, Banská Bystrica, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Poprad, Sabinov, Prešov, Bardejov a Trebišov. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou. Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok