Schválili zmeny dôchodkového veku. Náprava krivdy, tvrdí koalícia

TA3 TASR SITA
24.9.2020 11:46

Od začiatku budúceho roka sa matkám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963, pri stanovení ich dôchodkového veku odpočíta pol roka za každé vychované dieťa. Vyplýva to z novely poslankýň Petry Krištúfkovej, Anny Zemanovej a Kataríny Hatrákovej, ktorú schválil parlament. Naprávame obrovskú skrivodlivosť minulej vlády, ide o 120 tisíc dôchodcov, reagoval Boris Kollár.

Takmer 150 000 žien-matiek

Podľa Igora Matoviča ide o 148 541 žien, ktoré mali deti. "Sľub sme naplnili, aj keď sa nachádzame v ťažkej kríze," uviedol premiér.

"Prijali sme veľmi dôležitý zákon, naprávame obrovskú nespravodlivosť, ktorú spáchala bývalá vláda Roberta Fica a Petra Pellegriniho,"
povedal Boris Kollár. Sporné ročníky žien boli podľa neho ukrátené o 430 miliónov eur. "Toľkoto im bývalá sociálna vláda ukradla, toľkoto to bude stáť tento štát," zdôraznil.

Ako povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak, súčasná vláda tak použije 430 miliónov eur na nápravu krívd voči dotknutým matkám. "Sú to peniaze, ktoré im patria a nemôžeme ich o to okradnúť," dodal Krajniak.

Novelou zákona sa pôvodná tabuľka určujúca vek odchodu do dôchodku podľa ročníka narodenia a počtu vychovaných detí nahrádza novou tabuľkou, ktorá sporným ročníkom žien zníži ich penzijný vek o pol roka za každé vychované dieťa. Penzijný vek sa ženám zníži najviac o 18 mesiacov, ak vychovali tri a viac detí.

Sporné ročníky 1957 až 1963

Za novelu zákona hlasovalo všetkých 140 prítomných poslancov. Podľa poslankyne Krištúfkovej sa tým odstráni krivda voči 140-tisíc ženám narodeným v rokoch 1957 až 1963, ktorým sa vlani pri schvaľovaní novely zákona neodpočítalo z dôchodkového veku pol roka za každé jedno vychované dieťa.

Novela zákona podľa Krištúfkovej rozdeľuje sporné ročníky žien do troch skupín. Prvej skupine sa zníži ich dôchodkový vek za každé vychované dieťa o šesť mesiacov, druhej skupine žien novela zákona ponúka mix odpočtu rokov za vychované deti a finančnej kompenzácie a tretia skupina žien, ktorá už odišla alebo ešte len odíde do dôchodku pred 1. januárom budúceho roka bez odpočítania pol roka za každé vychované dieťa, bude kompenzovaná len finančne. "Kompenzácia bude mať formu jednorazového doplatku alebo bude vo forme percentuálneho zvýšenia starobného dôchodku," povedala v parlamentnej rozprave.

Pôvodná tabuľka sa mení

O jednorazovom doplatku alebo o percentuálnom zvýšení starobného dôchodku rozhodne Sociálna poisťovňa do 31. decembra 2022.

Novelou zákona sa pôvodná tabuľka určujúca vek odchodu do dôchodku podľa ročníka narodenia a počtu vychovaných detí nahrádza novou tabuľkou, ktorá sporným ročníkom žien zníži ich penzijný vek o pol roka za každé vychované dieťa. Penzijný vek sa ženám zníži najviac o 18 mesiacov, ak vychovali tri a viac detí. Novelou sa tiež na základe rovnakého princípu upravuje dôchodkový vek mužov, ktorým sa zohľadňuje výchova detí, ktorá nebola zohľadnená ženám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok