K USA sa nepridáme. Macron kritizoval politiku maximálneho tlaku

TA3 TASR
23.9.2020 00:26

Situácia okolo moslimskej menšiny Ujgurov v Číne či smrť Afroameričana George Floyda. Aj to boli témy na 75. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov. Všetci tentoraz vystupujú iba prostredníctvom video prenosov.

Európa sa nepridá ku kroku Spojených štátov, ktoré počas uplynulého víkendu jednostranne znovu zaviedli sankcie OSN voči Iránu. Povedal to v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru na 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Podľa neho by to mohlo podkopať jednotu Bezpečnostnej rady OSN a zvýšiť napätie v oblasti Blízkeho východu. Macron kritizoval politiku "maximálneho tlaku" amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Iránu. Trump totiž podľa neho Macrona nedokázal obmedziť zasahovanie Teheránu do diania v regióne, ani zabezpečiť, aby Irán nezískal jadrovú zbraň.

Irán v roku 2015 uzavrel dohodu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou) a Nemeckom. USA pod vedením prezidenta Donalda Trumpa od dohody v máji 2018 jednostranne odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií. Jadrová dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Francúzsko, Británia a Nemecko budú aj naďalej trvať na plnej implementácii jadrovej dohody s Iránom a "nebudú tolerovať jej porušenia zo strany Iránu", ubezpečil Macron. Irán totiž v reakcii na odstúpenie USA od dohody začal postupne zintenzívňovať svoje aktivity nad dohodnuté limity.

Francúzsky prezident zopakoval výzvu na rokovanie o širšej dohode, ktorá by obmedzila zasahovanie Iránu do diania v iných krajinách v regióne a obmedzila by iránsky program týkajúci sa balistických rakiet. Macron vo svojom prejave upozornil na to, že svetoví lídri by nemali dopustiť, aby svetu dominoval mocenský zápas medzi Pekingom a Washingtonom. "Dnešný svet sa nesmie prenechať súpereniu medzi Čínou a Spojenými štátmi, bez ohľadu na to, akú globálnu váhu majú tieto mocnosti," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok