Česi si volia hlavu štátu, druhé kolo volieb potrvá dva dni

TA3 SITA TASR ČTK
26.1.2018 06:53

Českí voliči si vyberajú svojho prezidenta. O funkciu sa znovu uchádza víťaz prvého kola a súčasný prezident Miloš Zeman. Jeho súperom je bývalý riaditeľ českej akadémie vied Jiří Drahoš.

Online sme ukončili.

22:30 Hlasovať podľa volebných komisií prišla približne polovica voličov, zvyšní budú mať šancu v sobotu, 27. januára.

22:20 Úradujúci predseda ČSSD Milan Chovanec volil aj v druhom kole prezidentských volieb Miloša Zemana. Nie je k nemu vraj nekritický, ale pre súčasnú dobu ho považuje za lepšie riešenie. Jiří Drahoš je zatiaľ veľká neznáma, povedal Chovanec pre ČTK.

22:00 Prvý deň druhého kola českých prezidentských volieb 2018 sa skončil. O 22.00 h sa uzavreli volebné miestnosti na celom území Česka, aby sa opäť otvorili v sobotu o 08.00 h, keď budú voľby hlavy štátu pokračovať ostávajúcich šesť hodín.

21:55 V Brne v okrsku v časti Stránice sa opil člen volebnej komisie, predsedkyňa komisie preto zavolala mestskú políciu. V tlačovej správe to uviedol hovorca brnenských strážnikov Jakub Ghanem. Muž údajne chodil popíjať von z miestnosti, predsedkyňa ho vykázala ešte pred príjazdom hliadky.

21:45 Stopercentnú volebnú účasť už zaznamenali v najmenšej obci Plzeňského kraja Čilá (Rokycansko). Všetkých 15 miestnych oprávnených voličov tu hlasovalo v prvý deň druhého kola prezidentských volieb. Aj napriek tomu, komisia nemôže volebnú miestnosť uzavrieť a ísť domov. Musí počkať až do soboty 14:00 hod., keby prišiel ešte voliť niekto cudzí s voličským preukazom, povedala zapisovateľka volebnej komisie Ivana Hájková.

21:25 Vo Washingtone DC začal pre českých voličov o 20:00 (SEČ) druhý volebný deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok