PR správa

Vyberte sa na juh! Čaká vás tu romantika, wellness, vinice, turistika a história

PR
18.9.2020 15:50

Vyberte sa za aktívnou dovolenkou, relaxom a vínom na južné Slovensko. Čaká vás nádych histórie, bohatý výber termálnych prameňov, vnútorných, ale i krytých bazénov, niekoľko kilometrov cyklistických chodníkov, prírodné jazerá, zrúcaniny, vynikajúca zmrzlina a ochutnať môžete slovenskú a maďarskú kuchyňu v tých najlepších reštauráciach.

Vyberte sa na juh! Čaká vás tu romantika, wellness, vinice, turistika a história
TASR

Cestovný ruch zažíva v roku 2020 svoju pravdepodobne najväčšiu krízu. Kým cestovanie za hranice sa momentálne veľmi neodporúča, respektíve do niektorých krajín nie je možné vycestovať, tak naopak putovanie po rodnej hrudi je pre väčšinu Slovákov vhodnou alternatívou.  Príjemnú dovolenku či predĺžený víkend môžete prežiť  na južnom Slovensku, kde sa dá nájsť hneď niekoľko zaujímavých miest.

Južné Slovensko ponúka pár tipov nielen tým, ktorí vyhľadávajú pamiatky, zaujímavé miesta, turistiku, vodné parky a kúpaliská, ale chcú si oddýchnuť aj pri dobrom jedle a vychutnať si pohár kvalitného slovenského vína. Dnes sa bližšie pozrieme na okolie Veľkého Medera, Dudiniec, Patiniec a Štúrova.

Prvou zastávkou je Veľký Meder vzdialený od hlavného mesta 75 km a cesta po novej diaľnici trvá niečo vyše hodiny. Obľúbený je najmä kvôli aquaparku, ktorý je otvorený celoročne. Nachádza v príjemnom prostredí lesoparku a môže sa pochváliť spolu s deviatimi vonkajšími a vnútornými bazénmi s teplotou v rozmedzí 26 – 38 stupňov Celzia. Podľa Martina Belka z cestovnej kancelárie BESA Travel Agency má návšteva takéhoto termálneho kúpaliska aj blahodárne účinky. „Kúpalisko vo Veľkom Mederi je známe svojimi termálnymi prameňmi, z ktorých vyviera z hĺbky 1500 metrov 57 až 72-stupňová termálna voda. Práve chemické zloženie tejto geotermálnej vody pozitívne pôsobí na pohybové ústrojenstvo a kĺby a zároveň zregeneruje celé telo,“ hovorí Belko. Spomínaná voda je tiež vhodná pre tých, ktorých trápia bolesti chrbtice a trpia svalovou únavou. V areáli nájdete wellness zónu a masáže, počas sezóny sa zas dajú prenajať bicykle a zážitkom môže byť návšteva lanového parku.

Mierny adrenalín

Lanový park Tarzania je najdlhším parkom svojho druhu, meria 671 metrov. Má deväť lanoviek a tri trasy podľa náročnosti, samozrejmosťou je istenie horolezeckým výstrojom, inštruktáž a na bezpečnosť celý čas dohliada inštruktor. Vstupné do lanového parku sa platí hneď pri vstupe na kúpalisko. Ak je dobré počasie, dá sa využiť aj mimo sezóny, treba si len dopredu zarezervovať miesto a spýtať sa na minimálny počet osôb.Zaujímavosťou sú tiež saunové ceremoniály. O čo ide? Bežné saunovanie sa zmení na zážitok a podľa Belka zvyšuje takýto ceremoniál účinky samotného saunovania. „Saunový ceremoniál si môžete vyskúšať vo fínskej saune a zvyčajne trvá tri cykly. Spoločnosť vám robí saunový majster, ktorý polieva kamene a víri horúci vzduch, čím zvyšuje potrebnú vlhkosť a tým navodí pocit väčšieho tepla,“ opisuje ceremoniál Belko, ktorý tiež vyzdvihuje pozitíva fínskej sauny. Aké sú to? Fínska sauna sa odporúča napríklad po veľkej fyzickej námahe, znižuje bolesti, zlepšuje pohyblivosť a tiež zabezpečuje dobré prekrvenie končatín, mozgu a kože. Má pozitívne účinky na cievy, ktoré sa saunovaním a ochladzovaním rozširujú a zužujú a tým sú elastickejšie. Hovorí sa, že saunovanie je tiež prevencia rôznych chorôb z nachladnutia, telo sa lepšie zbavuje odpadových látok, vyššia činnosť mazových žliaz zas zabezpečí odplavenie nečistôt z kože, a preto sa odporúča aj pri kožných problémoch.

Kúsok od Veľkého Medera nájdete Okočské jazero, ktoré vyhľadávajú nielen rybári, ale i plavci a rodiny s deťmi. Jazero sa môže pochváliť priezračnou čistou vodou, pri potápaní sem-tam objavíte mušle. Veľkorysá rozloha jazera zas zabezpečí dostatok súkromia a milovníci vodných športov si prídu na svoje – môžete si zasurfovať, ísť na kajak alebo vyskúšať si populárny paddleboard. Treba si len doniesť vlastné náradie, pretože v areáli nie sú žiadne prevádzky, ktoré by poskytovali turistické služby. Dá sa tu zaparkovať autom, dostanete sa tam aj cyklotrasou Veľký Meder – štrkovisko – Okoč. Určite si so sebou vezmite dostatok pitnej vody a niečo pod zub.

Ak túžite nasať atmosféru pravej dediny a zistiť niečo o živote sedliakov, navštívte Vlastivedný dom Veľký Meder z roku 1836. Postavený je na Ružovej ulici. Vo vnútri nájdete exponáty, dobové úžitkové predmety ako napríklad náradie na tkanie a pradenie a získať obraz o tom, ako žili naši predkovia na konci 19. a začiatku 20. storočia.Tento región je známy aj vďaka príjemnej klíme a vyhľadávaná je tiež  pre svoje cyklotrasy. Naplánovať sa dá niekoľko okruhov. Ak túžite objavovať, vyberte si 32-kilometrový okruh a pozrite si niektoré vodný mlyny – cez Veľký Meder – Topoľníky sa dostanete k mlynu v Dunajskom Klátove, ďalej mlyny v Jahodnej a Tomášikove a cesta naspäť do Veľkého Medera. Pre tých, ktorí si trúfajú na niečo dlhšiu trasu, je vhodná 73-kilometrová cyklotúra cez Žitný ostrov od Dunajskej Stredy, Gabčíkova, Medveďov až do Komárna.

Za zmienku určite stojí aj vodné dielo Gabčíkovo, ktoré sa nachádza len 20 kilometrov od Veľkého Medera. Tento vodný kolos dokončili v roku 1992. Hrdí sa dvomi plavebnými komorami a vodnou elektrárňou, ktorá je najväčšia na Slovensku. Nájdete tu vyhliadkovú plošinu a ďalekohľad. Pri dobrom počasí môžete uvidieť bratislavskú televíznu vežu Kamzík.

Najjužnejšia obec Patince

Len 13 kilometrov od Komárna sa nachádzajú Patince, najjužnejšia obec na Slovensku, vďaka čomu sú tu najvyššie priemerné teploty. Patince sú vyhľadávane najmä kvôli termálnym prameňom, okolie však ponúka ďaleko viac. Tešia sa obľube medzi zamilovanými pármi. „Nedávno som dostal od manželky ako darček romantický pobyt práve v Patinciach. Ako prvé ma upútalo okolie, príroda a to ticho. Potešilo ma, že wellness hotel bol priestranný a zároveň prepojený s vodným a saunovým svetom. Uvoľniť sa môžete od klasických masáží, reflexných až po masáže lávovými kameňmi,“ vymenúva výhody pobytu Martin Belko. Na vlastnej koži si vyskúšal vnútorné i vonkajšie bazény. Práve tie vonkajšie sú v tomto období vhodné skôr pre otužilcov, nie sú vyhrievané a voda v nich sa pohybuje okolo 24 až 26 stupňov Celzia. Termálna voda obsahuje hydrouhličitany, vápnik, horčík a sírany, ktoré priaznivo pôsobia na pohybové ústrojenstvo. Voda v bazénoch pochádza z vlastného termálneho prameňa Hévíz, ktorý vyviera z hĺbky 200 metrov.Rodiny s deťmi ocenia program pre deti. „Je tu tím animátorov každý víkend od piatka do nedele. Postarajú sa o deti, zabavia ich rôznymi hrami či facepaitingom. Ale nekončí to len pri deťoch, aj dospelí sa tu môžu vyžiť. Dá sa tu požičať vodný bicykel a vyskúšať si môžete chytanie rýb. Dokonca vám požičajú i udicu,“ hovorí ďalej Belko. 

K ideálnej dovolenke či romantickému víkendu však patrí aj dobrá kuchyňa a ponuka drinkov. „Človek sa poteší, ak si môže po dlhšej ceste  autom sadnúť do lobby baru alebo vkusne zariadenej reštaurácie s ponukou jedál a la carte.  Turisti majú naozaj vysoké očakávania na gastronómiu. Určite by som im preto odporučil ešte reštauráciu Rustica, v ktorej podávajú špeciality zo slovenskej a maďarskej kuchyne,“ radí Martin Belko, ktorý by wellness hotelu udelil hodnotenie 4,5.

Múzeum alebo hvezdáreň?

Milovníkom histórie, archeológie či prírody sa odporúča návšteva Podunajského múzea v Komárne s niekoľkými expozíciami. Dopredu si treba overiť dostupnosť, pretože v súčasnosti bola obmedzená prevádzka v súvislosti s koronavírusom len na video prehliadky. Zaujímavou zastávkou môže byť aj hvezdáreň v historickom parku v Hurbanove. Slovenská ústredná hvezdáreň bola založená ešte v roku 1871 a pokladá sa za jednu z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe.

Kúpele a travertíny

Dudince sa nachádzajú 30 kilometrov od Levíc a sú známe vďaka liečebným pobytom a kúpeľom. Dudinská minerálna voda je jedna zo vzácnych vôd a domáci ju často nazývajú „prdľavka“. Vysoko mineralizovaná liečivá voda je kombinácia oxidu uhličitého a sulfánu, čím umožňuje liečbu rôznych ochorení naraz. Podobné zloženie vody sa dá nájsť len vo francúzskej oblasti Vichy. „Dudince sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorých trápia ochorenia pohybového aparátu, kardiovaskulárne a neurologické ochorenia, choroby profesionálneho preťaženia a zároveň poskytujú aj prevenciu voči spomínaným ochoreniam,“ približuje Belko.

Za nezvyčajnými prírodnými úkazmi netreba ísť ďaleko. Práve v kúpeľnom areáli Dudiniec sa nachádzajú Dudinské travertíny, ktoré sú chráneným prírodným útvarom a vznikli vyzrážaním vody okolo minerálnych prameňov. Prítomnosť Rimanov zas potvrdzujú Rímske kúpele, ktoré sa nachádzajú neďaleko amfiteátra a nájdete tu 32 kamenných bazénov, ktoré sú vytesané do travertínu. Hovorí sa, že na tomto mieste v minulosti naozaj vyvierali minerálne pramene, dnes už zanikli.

Historická vínna pivnica

Milovníci vína sa zas môžu tešiť na návštevu vínnej pivnice, ktorá je ručne tesaná v tufovej skale len pár minút autom od Dudiniec v Hontianskym Moravciach. Nezabudnuteľným zážitkom môže byť ochutnávka vína v historickej vínnej pivnici, ktorá si svoju históriu píše už od 17. storočia, keď sa tu schádzali cirkevní predstavitelia, alebo z vojnových čias slúžiacich ako úkryt. 

Okolie Dudiniec ponúka veľa atrakcií a zaujímavých miest či už je to známa obec Santovka so svojimi minerálnymi prameňmi, Travertínová kopa Santovka, Tesárska roklina v Hontianskych Tesároch, ale aj Skalné obydlia vytesané do tufu v Brhlovciach, ktoré v minulosti využívali ako ochranu pred Turkami a zaujímavé sú aj kvôli svojim vlastnostiam – v zime zahrejú a v lete zas schladia. Niektoré skalné obydlia sú dodnes obývané a z niektorých sú vínne pivnice alebo hospodárske budovy. Za zmienku stojí aj zrúcanina hradu Čabraď z 13. storočia, pričom v 16. storočí slúžil ako protiturecká pevnosť, Turkom sa ho nepodarilo dobyť. Ak sa však bojíte užoviek, túto destináciu vynechajte, pretože táto oblasť sa môže pochváliť s najbohatším výskytom užoviek na Slovensku. 

V okolí obce Veľké Lovce je tiež zrúcanina starého Pavlínskeho kláštora. Privítajú vás síce už len ruiny, ale v dávnych časoch tento priestor slúžil ako honosné kúpele so záhradou, nechýbala tu škola, nemocnica na rozsiahlych pozemkoch a statkoch.

Deti sa určite potešia návštevu Jurského parku, ktorý sa nachádza v obci Jur nad Hronom a v roku 2005 prešiel rekonštrukciou. Okrem päťmetrovej sochy Dina sa tu nachádza oddychová zóna a amfiteáter, športová plocha na tenis, volejbal, hádzaná a basketbal. V blízkosti sa nachádza rieka Hron, a preto tu je možnosť kempovania.

Na slovensko-maďarskej hranici sa nachádza Štúrovo, najjužnejšie a najteplejšie mesto Slovenska ponúka výhľad na kopulu ostrihomskej baziliky a vyhľadávajú ho milovníci termálnych kúpalísk a aquaparkov. Tí si tu naozaj prídu na svoje, je tu totiž unikátny bazén s umelými vlnami Lagúna, ktorý má rozlohu 3 800 metrov štvorcových. „Štúrovo je naozaj ideálne pre všetkých milovníkov vodných atrakcií, saunového sveta a wellness, zároveň však okolie ponúka množstvo alternatív, ako tráviť voľný čas,“ vymenúva Balko.

Nádych histórie

Vyššie sme spomínali Komárno a teraz sa k nemu opäť vraciame. Ak už budete na juhu Slovensku, určite nevynechajte Pevnosť Komárno, ktorá je svojimi rozmermi unikátom nielen u nás, ale aj v Európe. Ide o niekoľko pevností, ktoré vytvárali fortifikačný systém bastiónového typu. Slúžila ako protiturecká pevnosť a jej začiatky siahajú do roku 1546.

Románsku rotundu z roku 1200 môžete nájsť v obci Bíňa a stojí pri bývalom kláštornom komplexe premonštrátov. Je zaujímavá riešením interiéru a v jej okolí je niekoľko stredovekých kostolov. 

V malej obci Rúbaň sa nachádza aj vinárstvo Château Rúbaň. Nájdete ho priamo v areáli dobového kaštieľa s lesoparkom, pričom základné múry pochádzajú z konca 18. storočia. Nádherné prostredie sa tu snúbi s vynikajúcou ponukou kvalitného jedla a vína. 

Milovníci turistiky si môžu zájsť na Kováčovské kopce známe ako Burda, ktoré sú prírodnou rezerváciou. Majú andezitový podklad a je to pomerne maličké pohorie ponúkajúce pekné výlety v neporušenej prírode. Nachádzajú sa tu tiež dve národné prírodné rezervácie.

Južné Slovensko tak ponúka širokú škálu cestovateľských tipov, relaxačných pobytov, turistických chodníkov, cyklotúr a zaujímavej gastronómie a chutného vína. „Tento región je bohatý nielen na termálne bazény, kvalitný wellness, vinice, turistiku, ale umožňuje kvalitnú dovolenku aktívnej rodine s deťmi, zamilovaným párom a starším ľuďom. Nemusíte sa báť, či už si zvolíte predĺžený víkend, týždňový pobyt s rodinou alebo sa vyberiete na liečebné procedúry do kúpeľov, určite neoľutujete,“ uzatvára odborník na cestovanie Martin Belko.

Prečítajte si viac na webe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok