V Nemecku začnú koaličné rokovania, trvať budú dva týždne

TA3 TASR
25.1.2018 17:45

V piatok sa začnú v Nemecku rokovania o veľkej koalícii medzi konzervatívnou úniou CDU/CSU a Sociálnymi demokratmi. Podľa domácich médií by mali trvať dva týždne. To, že sa vôbec uskutočnia, schválili členovia SPD na nedeľňajšom straníckom zjazde tesnou väčšinou.

V Berlíne sa v piatok predpoludním oficiálne začnú koaličné rokovania strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD. Najskôr sa v sídle Kresťanskodemokratickej únie stretnú lídri všetkých troch strán, Angela Merkelová, ako aj jej kolegovia z Kresťanskosociálnej únie a Sociálnodemokratickej strany Nemecka, Horst Seehofer a Martin Schulz.

Následne by rozhovory mali pokračovať za účasti 15 špičkových predstaviteľov každého z troch spomínaných subjektov. S odvolaním sa na nemenované stranícke zdroje o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Kým strany únie CDU/CSU by chceli v čo najkratšom čase dospieť ku konsenzu s cieľom ukončiť rokovania ešte pred karnevalovým obdobím, SPD sa i vo štvrtok nechala počuť, že si rokovania vyžiadajú istý čas. Navyše, ako je známe, sociálni demokrati by o návrhu koaličnej dohody hlasovali na úrovni celej členskej základne, ktorú tvorí okolo 440.000 ľudí. Samotný proces ich hlasovania si vyžiada ďalšie tri týždne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok