Máme 39 obetí koronavírusu, pribudla takmer stovka nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
16.9.2020 10:58

Na Slovensku pribudlo 92 nových prípadov nákazy a ďalšia obeť. Koronavírus potvrdili na viacerých školách. Česko má až 1677 infikovaných, čo je opäť rekordné číslo. Ukrajina hlási rekordný počet úmrtí za deň, obete a vysoké čísla nových nakazených pribúdajú aj v Maďarsku. Čaká nás ďalšie sprísnenie opatrení? Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme 39 obetí koronavírusu, pribudla takmer stovka nakazených
TASR

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 Latinská Amerika začala obnovovať normálny spoločenský a verejný život v čase, keď si pandémia COVID-19 stále vyžaduje zásadné kontrolné opatrenia. Varovala v stredu riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie a regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie Carissa Etienneová, ktorú citovala agentúra Reuters.

23:03 Medzinárodný maratón mieru napíše 4. októbra už svoju 97. kapitolu. Organizátori aj vplyvom súčasnej situácie musia robiť škrty a na maratónskej trati by sa malo predstaviť do tisíc bežcov, namiesto prihlásených vyše 1400.

22:38 Dlho očakávané dokončenie Baziliky Svätej rodiny (Basílica de la Sagrada Família) v španielskom meste Barcelona sa neuskutoční podľa plánu v roku 2026, pretože pre pandémiu Covid-19 došlo k problémom vo financovaní jej výstavby a spomaleniu procesu.

Celkovo má Spojené kráľovstvo už 41.684 úmrtí, teda najvyšší počet v Európe a piaty najvyšší na svete. Ostrovná krajina hlásila 20. augusta 41.483 mŕtvych.

22:06 Spojené kráľovstvo zaznamenalo v stredu prvýkrát od mája takmer 4000 nových prípadov nákazy koronavírusom a silnejú obavy, že krajina je na pokraji druhej vlny pandémie. Vládne údaje ukazujú, že nových denných prípadov je 3991, čo je výrazný nárast oproti utorkovému údaju 3105 nakazených. Hoci viac testovania znamená aj viac zachytených prípadov infekcie, je jasné, že koronavírus sa stále šíri. Najnovší denný prírastok je viac ako dvojnásobný oproti úrovni hlásenej pred niekoľkými týždňami.

21:10 Veľká synagóga v Jeruzaleme bude následkom pandémie Covid-19 po prvý raz vo svojej histórii uzavretá počas príchodu nového židovského roka. Oznámili to v stredu izraelské úrady.

20:50 Nemecko v stredu zaradilo medzi rizikové oblasti v súvislosti so šírením nového druhu koronavírusu regióny a mestá v ôsmich európskych krajinách vrátane Česka, Maďarska a Rakúska. Vyplýva to z najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha v Berlíne.

20:34 Vo štvrtok prebehne vo Francúzsku jednodňový štrajk zamestnancov mnohých súkromných zariadení, ktoré vykonávajú testy na prítomnosť nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsku odborovú konfederáciu CGT.

20:20 České ministerstvo zdravotníctva od piatka 18.00 h zakazuje vnútorné akcie na státie pre viac ako desať ľudí s výnimkou výstav, trhov a podobných podujatí, informoval v stredu večer spravodajský portál Novinky.cz.

"Vzhľadom na rapídny nárast počtu nových prípadov nákazy COVID-19 v poslednom týždni sme sa s epidemiológmi rozhodli pristúpiť k ďalšiemu opatreniu, ktorým znížime sociálny kontakt v rizikových prevádzkach a súčasne neobmedzíme kultúrny a športový život," uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

19:50 Pozrite si aj Hlavné správy, prehľad najdôleťitejších udalostí dňa.

18:18 Nosenie rúšok bude v Maďarsku povinné už aj v kinách, divadlách, zdravotníckych či sociálnych zariadeniach. Zábavné podniky budú musieť zatvoriť o 23.00 h, rozhodla v stredu v Budapešti vláda. "Maďarsko čelí druhej vlne epidémie nového druhu koronavírusu, ktorej vyvrcholenie príde podľa expertov v decembri či v januári. Dovtedy sa treba priebežne chrániť," zdôvodnil v stredu na Facebooku po rokovaní vlády jej predseda Viktor Orbán.

17:35 V meste Nyíregyháza na severovýchode Maďarska sa v domove dôchodcov nakazilo novým druhom koronavírusu 21 seniorov zo 61 tamojších obyvateľov, informovala v stredu internetová stránka komerčnej spravodajskej televízie Hír TV.

16:40 Ministerstvo zdravotníctva sa stotožňuje a súhlasí s nariadeniami, ktoré dnes predstavil premiér. Uviedla to po rokovaní vlády hovorkyňa rezortua Zuzana Eliášová. Zdôraznila, že ministerstvo zdravotníctva sa vždy rozhoduje na základe ochrany verejného zdravia ľudí, ale rozumie aj ďalším argumentom. Ako dodala, výsledný návrh je výsledkom kompromisu.

16:20 Premiér chce, aby zodpovednosť za svadobné hostiny niesli majitelia reštaurácií. Zatiaľ však nevie, či to bude právne možné. Matovič podotkol, že ak majiteľ nebude schopný zabezpečiť hygienické opatrenia, tak svadbu nemá robiť. Predpokladá, že nariadenie k svadbám by malo byť zverejnené v priebehu jedného týždňa.

16:10 Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní vlády. O protipandemických opatreniach informoval predseda vlády Igor Matovič.

16:05 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Poľsku za posledných 24 hodín zvýšil o 600 a dosiahol 75 734.

15:45 V Rumunsku pribudlo za posledných 24 hodín 1713 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie.

15:30 Plesy sa tento rok zrejme konať nebudú, uviedol Matovič. O stužkových slávnostiach sa ešte diskutuje, v hre je aj to, že by sa mohli preložiť z jesene na jar.

15:20 Matovič povedal, že na svadbách bude môcť byť najviac do sto ľudí. Podľa premiéra sa však zavedú prísnejšie kontroly. Majiteľ miesta, kde sa usporiada svadba, musí 48 hodín dopredu oznámiť jej konanie regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Na svadbu môže následne prísť kontrola, ktorá sa pozrie na dodržiavanie hygienických opatrení. Hygienici zverejnia manuál bezpečnej svadby.

15:18 Zvýšený výskyt ochorenia Covid-19 medzi obyvateľmi Sninského okresu hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom predpokladali. "Čakali sme, že nám to 'vybehne'," povedala regionálna hygienička Lenka Lesňáková s tým, že na dohľadávaní ďalších kontaktov pozitívne testovaných osôb pracovníci RÚVZ naďalej pracujú.

15:10 Premiér Igor Matovič vystúpil pred novinármi po rokovaní vlády. Vyjadril sa k svadbám, ktoré sú podľa neho rizkom. Spomenul napríklad hrozbu výskytu superšíriteľov, vďaka ktorým sa nákaza môže rýchlo šíriť ďalej, pričom na svadbách sa stretávajú ľudia z celej krajiny.

14:55 Opatrenia vlády v súvislosti so šírením Covid-19 v oblasti daní a účtovníctva sa rušia ku koncu septembra. Ide najmä o podanie daňových priznaní a zaplatenie daní, ktoré zákon ukladá firmám podať a zaplatiť do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie, ale aj ďalšie opatrenia v oblasti daní a účtovníctva. Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda.

14:30 Jeho vyjadrenia na tému koronavírus vyvolávajú silnú odozvu na sociálnych sieťach, ale aj v odbornej verejnosti. Tvrdí, že to, čo sa deje, nie je druhá vlna. Rovnako tak hovorí, že Covid-19 je banálne ochorenie a spochybňuje závery renomovaných epidemiológov.

14:07 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa po nákaze novým druhom koronavírusu obával, že umiera. Berlusconi to povedal v rozhovore pre denník Corriere della Sera. Zároveň uviedol, že je aj keď sa už z choroby vyliečil, je stále "veľmi unavený, vyčerpaný". "Bolelo ma všetko, v rovnakej polohe som nevydržal dlhšie ako minútu. Bál som sa, že to neprekonám," povedal 83-ročný politik v rozhovore.

14:00 Najviac prípadov ochorenia Covid-19 bolo za utorok v okresoch Bratislava a Nitra. Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali 92 potvrdených prípadov Covid-19 z 3235 vykonaných laboratórnych vyšetrení. Informuje o tom ÚVZ SR na sociálnej sieti.

13:52 Prijaté protiepidemiologické opatrenia majú byť podľa lídra novej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho jasné a zrozumiteľné. Zdôraznil, že druhá vlna pandémie si žiada, aby štát riadil líder, a nie administrátor sociálnych sietí. Ak premiér nezvláda dôstojne riadiť štát, mal by podľa neho odovzdať funkciu niekomu, kto bude schopný vyviesť Slovensko z nastupujúcej krízy.

13:41 V niektorých štvrtiach Madridu od piatka opäť zavedú plošné karanténne opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Oznámila to madridská regionálna vláda. Tzv. lockdown bude zavedený od piatka v častiach Madridu s vysokým výskytom nákazy. V madridskom regióne momentálne evidujú asi tretinu z celkového počtu aktívnych infekcií v Španielsku.

13:23 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 789 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím počet aktívnych prípadov dosiahol 6660. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 301 pacientov, vyplýva zo stredajších údajov ministerstiev vnútra a zdravotníctva, o ktorých na svojej webovej stránke informovala stanica ORF.

13:04 "Na opatrení k režimu na hraniciach, ktoré má platiť od piatka 18. septembra, sa v súčasnosti pracuje. Verejnosť oboznámime s jeho presným znením vo štvrtok," informoval na Facebooku Úrad verejného zdravotníctva SR.

12:50 Návštevy v nemocnici v Michalovciach do konca roka neobnovia. Rovnako tak zavedie sieť nemocníc Svet zdravia zákaz návštev na všetkých svojich lôžkových zariadeniach na Slovensku. V stredu o tom informoval generálny riaditeľ siete Vladimír Dvorový. Predstavil tiež pripravenosť nemocnice na nápor ďalších pacientov v rámci druhej vlny pandémie a aktuálny stav pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19.

12:25 Minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že kontroly na hranici s Českom budú náhodné. Zdôraznil pritom, že to neznamená zatvorenie hraníc. Naši západní susedia pribudnú na zoznam rizikových krajín od piatka.

12:16 Izrael zaznamenal v stredu 5523 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo predstavuje rekordný denný nárast. Doposiaľ najvyšší bol aj počet vykonaných testov, v priebehu utorka nahlásili výsledky 55 734 odberov. Rekordný počet nakazených bol potvrdený dva dni predtým, ako sa v Izraeli začne druhá celoštátna karanténa, ktorá je reakciou na prudké šírenie vírusu v priebehu posledných týždňov.

12:10 Vo Francúzsku zatvorili v dôsledku šírenia koronavírusu už 81 škôl. Len od minulého týždňa tam pritom zatvorili 53 škôl a 2100 tried, informoval francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer. "V porovnaní s minulým týždňom máme medzi študentmi približne 1200 nových prípadov COVID-u," spresnil Blanquer.

11:47 Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj zlepšila prognózu vývoja globálnej ekonomiky v tomto roku. Napriek tomu označila očakávaný pokles za bezprecedentný v modernej histórii a varovala, že neistota a riziká ohrozujúce výhľad zostávajú vysoké. OECD počíta v tomto roku s poklesom globálneho HDP o 4,5 %. V júni ešte očakávala pád o 6 %.

11:22 Desaťtisíce čínskych občanov už podstúpilo očkovanie experimentálnymi vakcínami proti koronavírusu. Napriek všeobecnému varovaniu expertov pred látkami, ktoré neprešli štandardným testovaním na zhodnotenie svojej bezpečnosti, vyvoláva vakcinácia v Číne medzinárodný záujem. Čínske farmaceutické firmy ponúkajú od júla tri experimentálne vakcíny.

11:06 Dočasná ochrana pred veriteľmi pre podniky postihnuté pandemickou krízou sa predĺži do konca tohto roka. Nariadenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Od začiatku januára by totiž mal byť účinný zákon o dočasnej ochrane životaschopných podnikov a aktuálna legislatíva o dočasnej ochrane je platná iba do konca septembra.

10:56 Na Slovensku pribudlo nové úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. "66-ročný muž bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici v Prešove, počas hospitalizácie potreboval podporu umelej pľúcnej ventilácie. V našej krajine je tak 39 oficiálne potvrdených úmrtí na nový koronavírus," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

10:50 Minister vnútra Roman Mikulec predpokladá, že kontroly na hranici s Českom, ktoré od piatka 18. septembra pribudne na zoznam rizikových krajín, sa budú konať náhodne. O ich konkrétnom fungovaní sa však stále diskutuje, informoval pred rokovaním vlády. "Ešte sa uskutočňuje tá diskusia, ako to budeme riešiť technicky," povedal minister. Poznamenal, že kontroly neznamenajú uzavretie hraníc.

10:33 Rusko dnes oznámilo 5670 nových prípadov nákazy koronavírusom a 132 úmrtí počas uplynulých 24 hodín. O deň skôr to bolo 5529 nových prípadov a 150 úmrtí, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na operatívny štáb.

10:30 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:12 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (23), Nitra (12), Prešov (5), Žilina (5), Partizánske (4), Galanta (3), Košice (3), Michalovce (3), Námestovo (3), Nové Zámky (3), Banská Bystrica (2), Čadca (2), Piešťany (2), Poprad (2), Prievidza (2), Senec (2), Sobrance (2), Stará Ľubovňa (2), Šaľa (2), Topoľčany (2), a po jednom prípade v okresoch Gelnica, Malacky Martin, Považská Bystrica, Ružomberok, Snina, Trebišov, Trenčín.

10:06 Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo má koronavírus v SR 38 obetí. Vyliečilo sa ďalších 6 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 3220. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 107 pacientov. Z toho 13 sú na JIS a 14 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 92 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 5 860 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 235 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:47 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín rekordných 76 úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu a tiež 2958 nových prípadov infekcie. Z ochorenia Covid-19 sa za tento čas vyliečilo 1514 osôb. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených na stránke Systému monitorovania epidémie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

9:45 V Maďarsku stúpa počet obetí v súvislosti s pandémiou. Za posledný deň zomrelo osem ľudí a pribudlo 581 potvrdených prípadov nákazy, informovala vláda na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Celkový počet obetí dosiahol 654 a infikovaných 14 460.

9:37 Nový koronavírus potvrdili testy u ďalších troch žiakov Gymnázia v Partizánskom. Nakazení sú tak dovedna štyria gymnazisti. Škola zatiaľ zostáva zatvorená. Informoval o tom riaditeľ gymnázia František Štetiar. "Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi došlo k nákaze na nejakom koncerte v Prievidzi," uviedol Štetiar.

9:13 "Učitelia a odborní zamestnanci (napríklad asistenti učiteľa alebo špeciálni pedagógovia), žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl budú v rámci vyučovania naďalej preventívne nosiť rúško," pripomína na Facebooku Úrad verejného zdravotníctva SR.

8:42 V Indii zaznamenali už viac ako päť miliónov prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom len za posledných 24 hodín tam pribudlo 90.123 infikovaných.

India sa tak po USA stala druhou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu päť miliónov nakazených. Od začiatku pandémie zaznamenali v Indii už 82.066 úmrtí, z toho 1290 pribudlo za posledných 24 hodín.

8:33 Deti a zamestnanci z Materskej školy na Hurbanovej ulici v Martine sa po sviatočnom dni nevrátia do predškolského zariadenia. Dôvodom je výskyt nákazy koronavírusom u učiteľky MŠ. Vedenie mesta o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

"Krízový štáb mesta bol o pozitívnom prípade ochorenia informovaný. Materská škola bude do nedele 20. septembra zatvorená a uskutoční sa pretestovanie zamestnancov a detí, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou učiteľkou. Po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Martine škola prijala všetky potrebné opatrenia na zvládnutie situácie. Vyzývame obyvateľov mesta Martin na zvýšenú opatrnosť, nosenie rúšok a dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení," uviedla radnica.

8:18 Všetci členovia írskeho vládneho kabinetu ukončili krátku samoizoláciu, ktorú museli podstúpiť po tom, čo začal možné symptómy ochorenia COVID-19 pociťovať tamojší minister zdravotníctva Stephen Donnelly. Zhruba o štyri hodiny neskôr však výsledky testu na nový koronavírus ukázali, že minister nakazený nie je. Pre agentúru AFP to uviedol hovorca írskeho ministerstva zdravotníctva.

7:40 Takmer 16-tisíc ľudí je už v susednom Česku infikovaných koronavírusom. Len za uplynulý deň tam pribudlo 1677 nových prípadov.

6:41 V Španielsku prekročil oficiálny počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom 30.000. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na viac ako 600.000, čím sa krajina stala prvou v Európe, ktorá presiahla túto hranicu.

6:30 Nový koronavírus potvrdili v ďalších dvoch školách v Bratislave. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

6:15 Hotely v mestách patria medzi najviac zasiahnuté koronakrízou. Ich príjmy závisia najmä od zahraničných turistov, kongresov a veľkých spoločenských akcií. O všetky tieto zdroje v uplynulých mesiacoch prišli a súčasné opatrenia im opäť znemožnia návrat k bežnému podnikaniu. Hoteliéri preto vyzývajú vládu na prijatie urgentnej pomoci, inak budú prepúšťať a zatvárať. Na stredu preto plánujú aj zhromaždenie na podporu cestovného ruchu.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok