Púť sprevádzali obmedzenia, do areálu sa mnohí nedostali

TA3 TASR SITA
15.9.2020 12:41

Situácia spojená s ochorením COVID-19 zasiahla aj tohtoročné oslavy Sedembolestnej Panny Márie. Na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska bola Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v tomto roku na farskej úrovni. Pre obmedzenia sa mnohí veriaci do areálu nedostali.

Ústredným bodom programu púte bola slávnostná svätá omša, ktorá bola na programe v utorok predpoludním. Kazateľom slávnostnej svätej omše bol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. "Azda neexistuje silnejšie vyobrazenie, ktoré by mohlo vypovedať o tejto chvíli. To, ako Mária stojí pod krížom, preniknutá sedmorým mečom bolesti, hovorí viac než 1000 slov. Je to okamih hrubého násilia, arogantného výsmechu mocných. Kto sa v živote stretol s podobnou skúsenosťou, dokáže sa pri pohľade na matku, ktorá stráca svojho syna, vcítiť do jej srdca," uviedol Zvolenský.

Pre protipandemické opatrenia bol počet veriacich limitovaný v bazilike na 500 a vo vonkajších sektoroch na tisíc ľudí. Organizátori púte dbali aj na dodržiavanie ďalších opatrení, ako nosenie rúšok alebo rozostupy. Medzi účastníkmi bol aj predseda vlády Igor Matovič.

Vo svojej kázni ďalej poukázal na silu nádeje. "Túto nádej nám želám v súčasnej snahe zvládnuť výzvy, ktoré pred nás kladie pandémia, ale aj vo všetkých ostatných osobných, zdravotných zápasoch, vo vzťahových problémoch. Takisto aj v každej bolesti a smútku a vo všetkých obavách, ktoré život prináša," kázal vo svojej reči arcibiskup.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie slávia katolíci na Slovensku a vo svete 15. septembra. Tento deň je v SR dňom pracovného pokoja a Sedembolestná Panna Mária je patrónkou Slovenska. V liturgickom kalendári je sviatok Sedembolestnej Panny Márie zaznamenaný ako záväzná spomienka, len na Slovensku ako v jedinej krajine na svete je ustanovený za slávnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok