Opäť máme alarmujúci prírastok, urobili vyše 6000 testov

TA3 TASR SITA ČTK
12.9.2020 06:59

Počet nakazených na Slovensku prudko rastie. Pandemická komisia vlády preto prišla s prísnejšími opatreniami. Na zoznam červených zón pribudlo niekoľko regiónov a obmedzenia sa dotknú i hromadných podujatí. Limitovaný bude dokonca i počet ľudí na svadbách. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Opäť máme alarmujúci prírastok, urobili vyše 6000 testov
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:22 Vo Francúzsku pribudlo 10 561 nových prípadov nákazy koronavírusom, informovali o tom tamojšie úrady. Desaťtisícovú hranicu prekročili prvýkrát od začiatku pandémie. Predošlý rekord pochádzal zo štvrtka, kedy úrady evidovali 9843 nakazených, v piatok ich potom bolo o niekoľko stoviek menej.

23:48 Viaceré ministerstvá začnú v najbližšom čase vyplácať odmeny zamestnancom, ktorí bojovali s pandémiou koronavírusu v prvej línii. Medzi nich patria aj záchranári. Ozývajú sa však hlasy, že peniaze nedostane každý člen posádky. Ide napríklad o vodičov sanitiek, ktorí nemajú zdravotnícke vzdelanie. Hovoria preto o nespravodlivosti.

22:55 Osemnásť členov nemeckej boxerskej reprezentácie sa na kempe v Rakúsku nakazilo koronavírusom. Spolu s nimi aj sedem ďalších členov realizačného tímu. Celé mužstvo nastúpilo na 14-dňovú karanténu. Žiadny člen tímu nemá vážnejšie zdravotné problémy.

22:10 Tréner španielskeho futbalového klubu Atletico Madrid Diego Simeone mal pozitívny test na nový koronavírus. Klub v sobotu informoval, že kormidelník nemá symptómy a momentálne je v izolácii. Simeone i ďalší členovia tímu sa podrobili testom v piatok. Atletico má v utorok odohrať prípravný zápas s Cadizom, prvý duel v lige odohrá 27. septembra proti Granade.

21:05 Šíriaca sa druhá vlna koronavírusovej pandémie zasiahla aj do programu druhej najvyššej francúzskej futbalovej ligy. Sobotňajší zápas medzi domácim AC Ajaccio a USL Dunkerque museli zrušiť z dôvodu pozitívneho testu u jedného z hráčov hostí. Potvrdil to riadiaci orgán francúzskych profesionálnych futbalových súťaží, LFP.

20:35 Bratislavský kraj, ktorý sa nachádza v tzv. červenej zóne, sprísni v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu opatrenia už od pondelka 14. 9. od 6.00 h. Na svojej webovej stránke o tom informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

20:23 Francúzsky premiér Jean Castex bol opäť negatívne testovaný na prítomnosť nového druhu koronavírusu a v sobotu tak ukončí samoizoláciu. Stane sa tak týždeň po tom, ako sa stretol s osobou, u ktorej výsledky testov potvrdili nákazu koronavírusom. Informoval o tom francúzsky úrad vlády.

20:00 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:25 V Bratislavskom kraji pribudlo počas piatka 49 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19, z toho je 23 žien a 26 mužov. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva hlavného mesta Bratislavy.

Ako ďalej priblížil, najmladším z piatkových prípadov je štvorročné dieťa, najstaršia je 74-ročná žena. Nové prípady eviduje RÚVZ na území celého Bratislavského kraja. "Niektoré osoby pociťovali príznaky ochorenia ako napríklad kašeľ, teplotu nad 38 stupňov Celzia, mali triašku, bolesti svalov a kĺbov, únavu," uviedol. Na základe epidemiologických šetrení hygienici zaznamenali u piatich osôb príchod na Slovensko z Ukrajiny, v jednom prípade príchod z Maďarska.

19:11 Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo viacerých nemeckých mestách proti obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Stovky ľudí sa zhromaždili aj v poľskej metropole Varšava.

18:32 Británii pribudlo za posledných 24 hodín 3497 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a deväť úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov britskej vlády zverejnených v sobotu. Oproti údajom z minulej soboty, keď pribudlo 2594 nakazených, ide o 36-percentný nárast.

17:55 Gymnázium v Partizánskom zostane minimálne celý budúci týždeň zatvorené. Dôvodom je pozitívny test na ochorenie COVID-19 u jedného študenta a príznaky ochorenia u ďalších dvoch študentov z rôznych tried. O uzatvorení gymnázia informoval primátor Partizánskeho Jozef Božik na sociálnej sieti.

17:10 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch už nie je v karanténe. Na sociálnej sieti Twitter v sobotu oznámil, že aj druhý test na nový druh koronavírusu mal negatívny. "Práve mi prišiel výsledok druhého testu. Som negatívny. Končím karanténu a vraciam sa späť na ministerstvo bojovať s koronavírusovou epidémiou," napísal Vojtěch na Twitteri.

16:35 Letné kúpalisko v rekreačnom areáli Ostrov v Trenčíne navštívilo počas tohtoročnej letnej sezóny 42 026 návštevníkov, celkové tržby zo vstupného boli 139 000 eur. Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, letné kúpalisko má za sebou ukončenú štvrtú sezónu.

Od 1. júla do 31. augusta bolo otvorené 52 dní a pre zlé počasie zostalo 11 dní zatvorené. „Posledných 12 dní bola na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne obmedzená kapacita kúpaliska na polovicu maximálneho počtu návštevníkov,“ doplnila hovorkyňa.

16:04 Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v sobotu oznámila, že obnovila testovanie očkovacej látky na ochorenie COVID-19. Firma na to dostala súhlas od britských regulačných úradov po prestávke, spôsobenej ochorením britského dobrovoľníka.

14:30 Nemocnica Svet zdravia Žiar nad Hronom zavádza od soboty zákaz návštev. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková. „Na základe zhoršenej epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu platí od soboty v Nemocnici Svet zdravia Žiar nad Hronom zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach. Zákaz platí do odvolania,“ uviedla Fedáková.

15:00 Aktivisti vo Francúzsku obnovili hnutie tzv. žltých viest, ktorých veľké demonštrácie proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho politike, nimi označovanej za elitársku, zanikli počas pandémie nového koronavírusu.

Parížska polícia skoro popoludní uviedla, že vo francúzskej metropole zatiaľ zastavila sprievod vyše 120 ľudí a viac ako 25 z nich umiestnila do väzby. Organizátori dúfajú, že obnovené celodenné pochody pritiahnu mnoho tisíc účastníkov.

14:30 Hygienici počas piatka zaznamenali aj prípady, ktoré nemali epidemiologickú súvislosť so známymi ohniskami nákazy ochorenia COVID-19. Na sociálnej sieti o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva. V rámci nových prípadov ochorenia COVID-19 však ide najmä o aktívne dohľadané kontakty z monitorovaných a lokalizovaných ohnísk nákazy či importy zo zahraničia. Ochorenie sa potvrdilo aj u suspektných osôb, rovnako aj u ďalších osôb s indikáciou na testovanie.

"Na Slovensku sa v súčasnosti stretávame s jednotlivými prípadmi ochorenia COVID-19 a ich úzkymi kontaktmi. V niektorých oblastiach Slovenskej republiky zaznamenávame šírenie epidémie v takzvaných klastroch, čo ešte nepredstavuje komunitné šírenie COVID-19 v populácii," zdôraznil ÚVZ.

14:00 Rakúsko zaznamenalo za posledný deň výrazný nárast počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Údaje ministerstiev vnútra a zdravotníctva ukazujú 869 prípadov potvrdených od piatka do soboty, z toho 444 vo Viedni, kde ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok novoinfikovaných.

V piatok dopoludnia oznámili v Rakúsku 580 nových prípadov za 24 hodín, čo je hodnota, ktorú teraz takmer dosiahlo hlavné mesto spolu s okolitým Dolným Rakúskom (135 prípadov). Z ostatných spolkových krajín hlásili viac ako 50 nových prípadov už len Tirolsko (87), Horné Rakúsko (78) a Štajersko (57).

13:30 Plzenský biskup Tomáš Holub sa nakazil koronavírusom. Pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 mu v sobotu potvrdili českí hygienici. Biskup Holub bol od štvrtkového rána preventívne so svojimi ďalšími spolupracovníkmi v dobrovoľnej domácej karanténe, uviedlo v tlačovej správe plzenské biskupstvo. Biskup sa infikoval pri pracovnom rokovaní, jeden z účastníkov bol totiž pozitívny.

13:00 Všetci študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského po príchode zo zahraničia a študenti, ktorí budú počas praktickej výučby v kontakte s pacientmi, absolvujú PCR test na prítomnosť nového koronavírusu, informovala externá PR poradkyňa LF UK Miriam Žiaková.

"Dôvodom zámeru plošného testovania študentov je skutočnosť, že títo študenti by mohli predstavovať vysokú mieru rizika počas praktickej výučby najmä pre starších pacientov a pacientov so zníženou imunitou," ozrejmil dekanát fakulty.

12:30 Polícia riešila v súvislosti s koronavírusom viac ako 3 753 priestupkov. Ako informuje vo svojom profile na sociálnej sieti, policajti sa zaoberali 1 546 prípadmi porušenia karantény stanovenej lekárom, 388-krát došlo k porušeniu zákazu otvorenia prevádzok a 1 819 k porušeniu povinnosti nosenia rúška.

12:00 V Maďarsku je k dispozícii 10.000 voľných nemocničných postelí pre prípad ďalšieho rozšírenia nákazy novým druhom koronavírusu. Od 1. októbra bude povinné meranie telesnej teploty pri vstupe do škôl, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo videozázname na Facebooku po zasadnutí operatívneho štábu.

Štáb zasadal po tom, čo za uplynulý deň potvrdili v krajine rekordných 916 prípadov nákazy koronavírusom. Viaceré maďarské médiá si všimli, že Orbán, ako aj všetci členovia štábu, prišli na schôdzku nezvyčajne s nasadenými rúškami. Premiérove rúško zdobila maďarská vlajka a nápis "Coolest Hungarian".

11:30 Univerzitná nemocnica sv. Michala v Bratislave posilnila svoje testovacie kapacity. Nový spôsob testovania z kvapky krvi z prsta umožňuje detekciu protilátok COVID-19 už približne po 15 minútach. Test je možné absolvovať po telefonickom dohovore počas pracovných dní v čase od 10.00 h do 12. 00 h. Pre samoplatcov je dostupný v cene 35 €.

11:00 Odložené otvorenie školského roku sa v Základnej škole sv. Marka a Základnej škole sv. Gorazda v Nitre uskutoční v pondelok. Školy sa otvoria v súlade s platnými hygienickými a organizačnými nariadeniami. Informoval o tom Tibor Ujlacký, hovorca Nitrianskeho biskupstva, ktoré je zriaďovateľom oboch škôl. Nový školský rok 2020/2021 v nich neotvorili v riadnom termíne pre pozitívne testy na ochorenie COVID-19 v prípade pedagogických zamestnancov.

10:30 Pozitívne testovaní boli podľa Ministerstva zdravotníctva v okresoch Bratislava (46), Žilina (11), Michalovce (10), Prešov (10), Trenčín (9), Tvrdošín (9), Lučenec (7), Košice (6), Púchov (6), Trnava (6), Komárno (5), Považská Bystrica (5), Šaľa (5), Galanta (4), Nitra (4), Nové Zámky (4), Veľký Krtíš (4), Banská Bystrica (3), Dunajská Streda (3), Hlohovec (3), Ilava (3), Liptovský Mikuláš (3), Námestovo (3), Prievidza (3), Sobrance (3), Topoľčany (3), Malacky (2), Medzilaborce (2), Pezinok (2), Žarnovica (2), Banská Štiavnica (1), Brezno (1), Bytča (1), Čadca (1), Dolný Kubín (1), Kysucké Nové Mesto (1), Levice (1), Martin (1), Partizánske (1), Snina (1), Stará Ľubovňa (1), Trebišov (1), Vranov nad Topľou (1), Zlaté Moravce (1) a Zvolen (1).

Pozitívne testy malo 86 žien a 115 mužov vo veku od niekoľkých mesiacov do 88 rokov. V nemocniciach je hospitalizovaných 131 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má z nich 98 ľudí. Na JIS je 14 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje deväť pacientov.

10:00 Na Slovensku pribudlo 201 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 5 453 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 6191 testov. Zarátali aj včerajšie úmrtie, obetí tak máme 38. Vyliečilo sa ďalších 33 osôb. Počet ľudí, ktorí prekonali ochorenie, na Slovensku stúpol na 3 114. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

India však v súčasnosti registruje najväčšie prírastky nových prípadov ochorenia COVID-19 na svete, ktoré sa tam šíri v mestských i vidieckych oblastiach.

9:20 India zaznamenala druhý deň po sebe rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva zo sobotňajších údajov federálneho ministerstva zdravotníctva, ktoré oznámilo 97.570 novoinfikovaných. India je s celkovým počtom prípadov prevyšujúcim 4,65 milióna druhou najviac zasiahnutou krajinou po Spojených štátoch, ktoré evidujú viac ako 6,4 milióna prípadov.

8:50 "Prvá várka vakcíny Sputnik V, ktorú vyvinulo Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie (FNICEM), bola odoslaná do regiónov," píše sa vo vyhlásení.

8:20 Počet obetí koronavírusovej pandémie v Brazílii v piatok prekročil 130.000. Brazília je pandémiou najťažšie zasiahnutým juhoamerickým štátom. Celkovo si choroba COVID-19 v tejto krajine vyžiadala už 130.396 životov. Brazília zaznamenala dosiaľ takmer 4,3 milióna prípadov nákazy, čo je najviac na svete po Spojených štátoch a Indii.

Šírenie koronavírusu aj počet úmrtí sa v Brazílii začali v uplynulom čase spomaľovať. Od júna do augusta miestne úrady pravidelne zaznamenávali viac ako 1000 úmrtí. V priebehu uplynulého týždňa úrady v priemere potvrdili 696 obetí za deň.

7:50 Česko zaznamenalo nový denný rekord v počte nakazených.

7:20 Počty infikovaných nám prudko rastú, priznal minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý sa spolu s profesorom Pavlom Jarčuškom postavil pred novinárov po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR. Informovali, že počet červených zón sa rozrastá a že zlá je aj situácia v ČR a v Maďarsku. Prichádzajú prísne obmedzenia.

7:05 Na Slovensku pribudlo ďalšie, v poradí 38. úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19. "Zosnulý je 65-ročný muž, ktorý skonal 5. septembra vo Fakultnej nemocnici v Nitre, pitva potvrdila úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

6:55 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok