Trump zmenil názor na rojkov. Chce, aby získali americké občianstvo

TA3 TASR
25.1.2018 06:55

Americký prezident Donald Trump zmiernil svoj názor na takzvaných rojkov. Ide o ľudí, ktorí prišli do Spojených štátov ako deti a teraz sú tam ilegálne. Pred niekoľkými dňami im ešte hrozil deportáciami, dnes je už otvorený tomu, aby v budúcnosti získali americké občianstvo.

Americký prezident Donald Trump v stredu vyhlásil, že je otvorený imigračnému plánu zabezpečujúcemu cestu k nadobudnutiu občianstva pre státisíce mladých ľudí, ktorí prišli do USA ako deti a teraz sú tam nelegálne. Malo by sa tak podľa neho udiať v priebehu 10 až 12 rokov.

Trump povedal novinárom, že má správu pre takzvaných "rojkov", ktorí vstúpili do krajiny ako deti ilegálne: "Povedzte im, aby nemali obavy. Tento problém vyriešime." Zopakoval však, že akákoľvek dohoda o ochrane týchto imigrantov od deportácie je podmienená schválením financovania múru na hraniciach s Mexikom a inými bezpečnostnými opatreniami. Na vybudovanie múru požaduje 25 miliárd dolárov a na iné bezpečnostné opatrenia päť miliárd dolárov, uvádza agentúra AP.

Trump hovoril o mladých imigrantoch, ktorých chráni od deportácie program DACA prijatý za éry prezidenta Baracka Obamu. Program im dáva tiež možnosť pracovať v krajine legálne. Americký prezident oznámil minulý rok ukončenie tohto programu, ale dal Kongresu čas do marca, aby schválil legislatívnu úpravu. Biely dom oznámil, že budúci týždeň zverejní legislatívny rámec týkajúci sa imigrácie predstavujúci kompromis, ktorý môžu podporiť republikáni aj demokrati.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok