Pravicový populizmus je ako jed, zdôraznila Merkelová v Davose

TA3 TASR
24.1.2018 18:33

Pravicový populizmus v Európe vníma nemecká kancelárka Angela Merkelová ako "jed", ktorý je živený neriešenými problémami. Podľa agentúry AP sa tak vyjadrila vo švajčiarskom Davose, kde sa zúčastňuje na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra.

Verí, že už neporastie

Merkelová vyjadrila nádej, že podpora populistických strán, ktoré posilnili svoje postavenie vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka, už ďalej neporastie. Nemecká vláda sa podľa nej snaží pravicový populizmus "dostať pod kontrolu, lenže je to jed".

Kancelárka poznamenala, že niektorí Nemci sa začali prikláňať k pravici po vypuknutí krízy v Grécku, keď sa Nemecko výrazne podieľalo na finančnej pomoci Aténam, iní zase počas veľkého prílevu migrantov do Európy v roku 2015.

Merkelová tiež vyjadrila názor, že po rozhodnutí Británie opustiť Európsku úniu musí zvyšných 27 členov vystupovať jednotne v oblasti zahraničnej politiky, pokiaľ "chceme, aby nás brali vážne".

Kompromis pre Britániu

Veľké výzvy, aké prináša napríklad rastúci vplyv Číny, môžu Európania zvládnuť len ako jeden blok a hoci rozhodnutie Britov "ľutujú", je pre nich aj povzbudením, povedala v Davose šéfka nemeckej vlády. Ohľadne tzv. brexitu dodala, že zvyšok EÚ je prístupný "akejkoľvek forme partnerstva" s Britániou, prístup na spoločný európsky trh je však zviazaný so slobodou pohybu a v tejto veci nie je možné pristúpiť na žiadny kompromis.

Merkelová sa pred účastníkmi zasadnutia WEF taktiež vyslovila za mnohostranné riešenia globálnych problémov. V súčasnosti sa podľa nej prejavuje vo svete v príliš veľkej miere "národný egoizmus" a motto prebiehajúceho podujatia v Davose - Za spoločnú budúcnosť v roztrieštenom svete - preto považuje za úplne výstižné.

"Domnievame sa, že izolacionizmus nás neposunie vpred. Domnievame sa, že musíme spolupracovať a že protekcionizmus nie je tá správna odpoveď," vyjadrila sa Merkelová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok