Polícia sa hanbí. Slováci v Bruseli spomínali na Jozefa Chovanca

TA3 TASR
6.9.2020 20:10

Belgická polícia sa hanbí za kauzu, ktorá vo februári 2018 viedla k smrti slovenského občana Jozefa Chovanca. V rozhovore to uviedol Andrej Šebesta, jeden z dvoch organizátorov pietnej akcie na pamiatku Jozefa Chovanca v Bruseli.

Polícia sa hanbí. Slováci v Bruseli spomínali na Jozefa Chovanca
reprofoto Youtube.com

Odsúdili nevhodné praktiky

Smrť slovenského občana nastala po incidente na letisku v Charleroi, keď sa členovia letiskovej polície neprimerane a v rozpore s predpismi správali voči zadržanému Slovákovi. Ten v cele predbežného zadržania na letisku skolaboval, utrpel infarkt a o tri neskôr zomrel v nemocnici. Andrej Šebesta, Slovák pracujúci v súkromnom sektore v Bruseli, spolu s Helenou Blahovou, ďalšou mladou Slovenkou žijúcou v Belgicku, sa rozhodli zorganizovať verejné podujatie s cieľom vyjadriť solidaritu s rodinou zosnulého Slováka a odsúdiť nevhodné praktiky polície.

Približne 40 Slovákov žijúcich v Belgicku sa v nedeľu doobeda zúčastnilo na pietnej spomienke na slovenského občana Jozefa Chovanca. Organizátormi občianskeho podujatia na Schumanovom námestí v Bruseli boli mladí Slováci pôsobiaci v tomto meste - Helena Blahová a Andrej Šebesta.

Šebesta za týmto účelom oslovil policajný okrsok, pod ktorý patrí Schumanovo námestie, v tesnom susedstve inštitúcii EÚ. Ide o rovnaké miesto, kde mala miestna slovenská komunita už niekoľko protestných podujatí po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Šebesta uviedol, že ho príjemne prekvapila ústretovosť miestnej polície.

Boli ústretoví

"Hovorí sa veľmi veľa negatív na aféru belgickej polície a to, čo sa stalo bolo niečo strašné. Ide o veľké pochybenie polície. Avšak na strane druhej treba povedať, že podujatie sme zorganizovali veľmi rýchlo," uviedol Šebesta. Na políciu volal minulý týždeň, pričom sa stretol s veľkou ochotou. "Boli veľmi ústretoví, flexibilní, poradili a v priebehu šiestich hodín nám dali povolenie, na ktoré sa normálne čaká desať dní. Podľa práva každú akciu treba oznámiť desať dní dopredu. Povedali mi, že je to aj v ich záujme, aby sa táto vec vyšetrila a aby si očistili svoje meno, lebo ich poslaním je chrániť poriadok a ľudí," dodal Šebesta.

Miestny inšpektor polície mu podľa jeho slov povedal, že ak malá menšina príslušníkov v radoch polície urobí niečo zlé, tak to vrhne negatívne svetlo aj na ostatných a pokazí celkový obraz polície. A ako mu bolo povedané, snahou belgickej polície je dokázať, že väčšina jej členov sú tí slušní a dobrí policajti, ktorí si ctia svoje poslanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok