Štátna poisťovňa ušetrila, vlaňajšok uzatvorí s 35 miliónmi

TA3 TASR
24.1.2018 14:44

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa uzatvorí vlaňajší rok so ziskom 35 miliónov eur. Informovali o tom minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) a šéf štátnej poisťovne Miroslav Kočan. VšZP však stále trápi strata z minulých účtovných období vo výške 229 miliónov eur a s tým súvisiace záporné vlastné imanie.

Čo pomohlo k vyššiemu zisku?

VšZP pomohlo k miliónovému zisku plnenie ozdravného plánu aj vyšší výber poistného od ekonomicky aktívnych poistencov, priblížil Drucker. Zisk sa podľa jeho slov použije na úhradu starých záväzkov a zvýšenie záporného vlastného imania. Drucker okrem toho navrhne, aby štát dofinancoval vlastné imanie VšZP sumou asi 45 miliónov eur.

Peniaze budú ležať na účte v štátnej pokladnici a štátna poisťovňa s nimi nebude môcť narábať bez súhlasu ministerstva, avizoval Drucker. Poslúžia na vyriešenie záporného imania. "Nie je treba ich používať, a majú slúžiť ako garancia základného imania spoločnosti. To je nevyhnutná podmienka, aby sme odišli spod ozdravného plánu," doplnil Drucker.

Podľa jeho slov nepôjde o nedovolenú štátnu pomoc vzhľadom na predchádzajúce rozhodnutia Európskej komisie. Kočan doplnil, že VšZP nepotrebuje peniaze na bežné hospodárenie ani zabezpečenie solventnosti, ale "čisto" na splnenie zákonnej povinnosti výšky vlastného imania.

Problém so záporným imaním

Do vysokej straty sa VšZP dostala pre nedostatočnú tvorbu technických rezerv v minulosti, následne vznikol problém so záporným imaním. "Až keď nebude mať VšZP záporné imanie, bude môcť požiadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o zrušenie ozdravného plánu," vysvetlil Drucker. Tvrdí, že manažment štátnej poisťovne urobil všetko preto, aby sa VšZP spod ozdravného plánu dostala.

Drucker aj Kočan zároveň deklarovali, že doterajšie reštrukturalizačné opatrenia sa nerealizovali na úkor pacientov. Poukázali, že sa vlani vyšetrilo viac pacientov a poskytlo sa aj viac zdravotnej starostlivosti. Pozitívne hospodárenie za minulý rok budú mať aj súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera a Union zdravotná poisťovňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok