Problém s novinkami. Tehotenskú dávku i zber odpadu chcú odsunúť

TA3 TASR
3.9.2020 09:56

Sociálna poisťovňa i ZMOS majú problém s novou legislatívou, ktorá ukladá nové povinnosti. Kým SP sa vraj nedokáže dostatočne rýchlo pripraviť na zavedenie tehotenskej dávky, odborári hovoria, že treba odsunúť "zložitý systém" zberu kuchynského odpadu, ktorý má fungovať od nového roka.

Problém s novinkami. Tehotenskú dávku i zber odpadu chcú odsunúť
SITA/Alexandra Čunderlíková (ilu)

Nestihnú sa pripraviť

Sociálna poisťovňa žiada ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka, aby sa tehotenská dávka zaviedla na Slovensku o pol roka neskôr. Upozorňuje na to, že sa do 1. januára budúceho roka, keď sa má tehotenská dávka začať vyplácať, nedokáže na tento krok pripraviť. Sociálna poisťovňa to uviedla ako zásadnú pripomienku k návrhu zákona o finančnej podpore detí a rodín. Účinnosť tohto návrhu zákona navrhuje poisťovňa posunúť tak, aby bolo možné najskôr zaviesť inštitút dlhodobého ošetrovného a následne po šiestich mesiacoch tehotenskú dávku.

"V súčasnej krízovej situácii v súvislosti so šírením nákazy koronavírusu Sociálna poisťovňa a zhotovitelia informačných systémov presunuli všetky personálne kapacity do riešenia problematiky pandemických dávok," upozorňuje poisťovňa. Ako ďalej uviedla, z tohto dôvodu požiadala aj o odklad účinnosti zákona, ktorými sa má zaviesť napríklad dlhodobé ošetrovné a zákona, ktorým sa má zrušiť predkladanie potvrdení o nemocenských a dôchodkových dávkach a zaviesť povinnosť orgánov verejnej moci získavať informácie, ktoré sú obsahom potvrdení, priamo z informačného systému Sociálnej poisťovne.

Zložitý systém

Združenie miest a obcí Slovenska zas požiadalo poslancov o zmenu zákona o zbere kuchynského odpadu, informoval o tom ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Od 1. januára 2021 budú mať mestá a obce povinnosť začať so zberom kuchynského odpadu.

Podľa ZMOS však ide o zložitý systém, ktorý je potrebné vhodne logisticky vypracovať a s ktorým je nevyhnutné v dostatočnom časovom predstihu oboznámiť občanov a zrealizovať primerané osvetové akcie. Preto by bolo vhodné začiatok zavedenie zberu posunúť na 1. január 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok