Zišiel sa parlament, poslancov ĽSNS pre rúška vykázali z pléna

TA3 TASR SITA
2.9.2020 13:06

Slovenskou hymnou a následnou minútou ticha za zabitého Jozefa Chovanca sa začalo prvé poprázdninové rokovanie parlamentu. Poslanci sa budú zaoberať aj zákonmi, ktoré vetovala prezidentka Zuzana Čaputová. Začiatok rokovania poznamenal incident, po ktorom vykázali viacerých kotlebovcov z rokovacej sály.

Kotlebovci a odídenci z ĽSNS okolo Štefana Kuffu si v pléne odmietali nasadiť rúška, na čo reagoval predseda parlamentu Boris Kollár. Šiestich z nich vykázal z pléna a keď odmietli odísť, dočasne prerušil schôdzu parlamentu.  "Nie ste na dedinskej zábave, správajte sa ako poslanci," napomenul ich Kollár po tom, ako sa začali v pléne prekrikovať. Dodal, že keď to zvládnu deti v škole, mali by aj oni. Zdôraznil, že majú ísť celému národu príkladom.

Medzi poslancami, ktorých Kollár upozornil, boli Andrej Medvecký, Milan Mazurek, Miroslav Urban, Peter Krupa (všetci ĽSNS), Štefan Kuffa a Tomáš Taraba (obaja nezaradení).

Na začiatku schôdze sa prezentovalo 110 poslancov, takže plénum bolo uznášaniaschopné. Poslanci majú rokovať o prelomení veta prezidentky Zuzany Čaputovej k trom zákonom. Hlava štátu vrátila koncom júla parlamentu novely zákonov o prokuratúre, o komisárovi pre deti či komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež novelu o elektronických komunikáciách. Plénum taktiež odhlasovalo, že v prípade potreby bude rokovať aj po 19:00.

Do programu schôdze bol taktiež zaradený bod týkajúci sa návrhu uznesenia NR SR k smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku, ktorý pripravilo vedenie parlamentu. Návrh vyhlásenia k predmetnému bodu predložila aj opozičná strana Smer-SD. Rozprava k obom návrhom uznesenia bude zlúčená. V úvode rokovania si členovia zákonodarného orgánu Chovanca uctili minútou ticha. Opozičný poslanec Juraj Blanár v tejto súvislosti nepochodil s procedurálnym návrhom, na základe ktorého žiadal k rokovaniu o oboch návrhoch účasť ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka v rokovacej sále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok