Rómom z Moldavy porušili pri razii polície práva, rozhodol ESĽP

TA3 TASR
1.9.2020 14:17

Dvaja Rómovia, ktorí boli obeťou policajnej razie v Moldave nad Bodvou dostanú odškodné. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Podľa súdu Slovensko porušilo ich práva policajným násilím pri razii v roku 2013. Rozhodnutie môže znamenať aj zvrat v kauze, kde šiesti Rómovia stoja pred košickými sudcami za to, že si bitku od policajtov vymysleli.

Neľudské zaobchádzanie zo strany polície

Európsky súd pre ľudské práva zverejnil v utorok rozhodnutie, podľa ktorého došlo 19. júna 2013 vo východoslovenskej Moldave nad Bodvou k porušeniu práv Rómov. Súd upozornil, že miestni Rómovia boli vystavení neľudskému zaobchádzaniu zo strany polície. Upozornil tiež na nedostatočné vyšetrovanie prípadu a na diskrimináciu na základe etnického pôvodu poškodených.

Súdna inštancia Rady Európy podľa zverejneného rozsudku, ktorý bol prijatý jednohlasne, priznala škody každému z poškodených náhradu vo výške 20 000 eur, ako aj ďalších 6500 eur na pokrytie právnych a administratívnych nákladov.

ESĽP pripomenul, že do operácie v Moldave nad Bodvou bolo zapojených 63 príslušníkov polície a 23 vozidiel. Upozornil tiež na súvisiacu sťažnosť poškodeného R. R., ktorý bol spútaný, odtiahnutý a zbitý obuškami. Súdnoznalecká správa z augusta 2014 okrem iného zistila, že utrpel zlomeninu rebra.

Elektrošoky a obušky

Aj druhý poškodený, R. D., uviedol, že policajti ho zasiahli elektrošokmi a zbili za pomoci obuškov, čo potvrdila aj súdna lekárska správa z augusta 2014. Obaja zbití Rómovia sa podľa policajnej správy bránili zatknutiu. Európsky súd slovenským orgánom vyčíta hlavne to, že nedokázali riadne zdôvodniť, prečo Rómov v osade bili. Poukázal tiež na neprofesionálnu úvodnú fázu vyšetrovania, v dôsledku ktorého bola spochybnená rýchlosť, efektívnosť a nezávislosť vyšetrujúcich orgánov. Policajti napríklad nevyhotovili kamerový záznam a Rómov začali vypočúvať, zaznamenávať ich zranenia či identifikovať zasahujúcich príslušníkov až po pol roku od samotného zásahu.

V roku 2016 sa sťažovatelia obrátili na Ústavný súd, keď namietali proti ukončeniu vyšetrovania a porušeniu svojich práv. Poukazovali pri tom na porušenie zákazu mučenia, neľudského či ponižujúceho zaobchádzania či na zákaz diskriminácie podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach.

Obaja poškodení tvrdili, že skutočným cieľom policajnej operácie bola odplata za predchádzajúci incident, počas ktorého došlo k hádzaniu kameňov do policajného auta. Zásah mal podľa sťažovateľov zastrašiť miestnu rómsku komunitu.

„Ministerstvo vnútra SR v plnej miere akceptuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva,“ zareagoval rezort vnútra.

„Ministerstvo vnútra SR v plnej miere akceptuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva,“ zareagoval rezort vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok