Odložte kvóty na gymnáziá o rok, žiadajú Beblavý so Žitňanskou

TA3 TASR
24.1.2018 11:00

Europoslankyňa Jana Žitňanská a poslanec NR SR Miroslav Beblavý žiadajú od ministerky školstva Martiny Lubyovej, aby situáciu s kvótami do prvých ročníkov osemročných gymnázií odložila o rok.

Odložte kvóty na gymnáziá o rok, žiadajú Beblavý so Žitňanskou
SITA

Desať percent nie je riešením

Uviedli to počas tlačovej konferencie v Bratislave. Podľa Beblavého jediné riešenie, ktoré ponúka Lubyová, je zvýšenie kvóty prijatých detí do prvých ročníkov osemročných gymnázií z päť percent na desať. Tým sa však podľa neho situácia nevyrieši. "Desať percent bude stále menej ako to, čo povolil uplynulý týždeň okresný úrad. Už do týchto chvíľ povolil okolo 11-12 percent populačného ročníka," povedal Beblavý s tým, že takýto prístup môže vyvolať obrovský chaos v živote detí, rodičov a škôl. Podľa neho aj keď okresný úrad udelí niektorým školám výnimky, v tejto veci môže zasiahnuť aj prokuratúra.

Beblavý navrhol, aby sa celá situácia odložila o rok. "Okrem toho, čo sa deje dnes, že v tom vládne chaos a nevieme, aké percento detí bude môcť chodiť na osemročné gymnázium, zažívame aj to, že deti s vysokofunkčným autizmom alebo mimoriadne nadané deti sú odsúvané na vedľajšiu koľaj. Práve školy, kde sa môžu vzdelávať, sú ako keby likvidované," poznamenala Žitňanská. 

Pripomenula, že okrem odkladu chcú vypracovať aj analýzu, v ktorej sa určí, pre koho by mali byť gymnáziá zriadené, ale i to, čo od nich žiadajú. Podľa Žitňanskej sa nedá posudzovať osemročné gymnázium so športovým zameraním s inými gymnáziami, pretože takéto deti nebudú dosahovať také výsledky vo vedomostiach, ako ich dosahujú žiaci na klasických gymnáziách.

Problém len v Bratislavskom kraji

V Bratislavskom kraji navštevuje v súčasnosti gymnáziá zhruba 19 percent študentov. "Do procesu sa môžeme zapojiť až ako odvolací orgán v rámci správneho konania druhého stupňa," vysvetlila uplynulý týždeň Lubyová. V súčasnosti ministerstvo školstva nemá kompetencie na to, aby prideľovalo počty tried pre osemročné gymnáziá. "Tie majú školské odbory okresných úradov, ktoré sú zaradené pod Ministerstvom vnútra SR," vysvetlila Lubyová. V ostaných krajoch s kvótami problém mať nebudú. V súčasnosti ju napĺňajú na päť, maximálne sedem percent.

S kvótami nesúhlasí minister vnútra Robert Kaliňák. "Nemal by sa znižovať počet, ale som rád, že oproti pôvodne plánovaným piatim percentám je to desať percent," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok