Pribudli desiatky nových prípadov, najviac opäť hlási Bratislava

TA3 SITA TASR ČTK
30.8.2020 10:05

Proti epidemickým opatreniam sa neprotestovalo len v nemeckom Berlíne, ale i v ďalších metropolách Európy. V Paríži ľudia žiadali zrušenie povinného nosenia rúšok na verejnosti. V Londýne zase protestovali proti očkovaniu. V jednej z materských škôl v Trnavskom kraji zase objavili nákazu v jednej zo škôlok. Udalosti okolo pandémie sme s sledovali online.

Pribudli desiatky nových prípadov, najviac opäť hlási Bratislava
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:32 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo už viac ako 25 miliónov ľudí. Najviac infikovaných pribudlo v Spojených štátoch, Brazílii a Indii. V susednom Česku sa nakazilo ďalších 319 ľudí, čo predstavuje najvyšší nárast za sobotu od začiatku testovania. Do ulíc Prahy napriek tomu vyšli odporcovia rúšok a kritizovali nariadenia vlády.

23:15 Koronavírusová pandémia zrušila takmer kompletný súťažný kalendár našej gymnastky Barbory Mokošovej. Mladá Bratislavčanka nesúťažila od novembra minulého roka.

21:04 Prvé septembrové týždne budú zaťažkávacou skúškou a ukážkou toho, ako bude vyzerať návrat do normálu. Konštatoval to predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter s tým, že Úrad BBSK sa snaží byť pre svojich obyvateľov príkladom.

20:40 Španielsky futbalový reprezentant Mikel Oyarzabal mal pozitívny test na COVID-19 a bude chýbať trénerovi Luisovi Enriquemu v nadchádzajúcich zápasoch Ligy národov proti Nemecku a Ukrajine. Dvadsaťtriročného ofenzívneho stredopoliara Realu Sociedad San Sebastian nahradí v národnom výbere Gerard Moreno z Villarrealu.

19:12 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

17:58 Predseda Národnej rady SR Boris Kollár, predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka sa zhodli, že by nebolo vhodné zatvárať hranice medzi Českom, Slovenskom a Rakúskom. Uviedli to na spoločnom nedeľnom stretnutí Slavkovského formátu na zámku v rakúskom Grafeneggu.

17:17 V stredu nastúpi do základných a stredných škôl viac ako 692 tisíc žiakov. Prvé dva týždne ale budú v znamení sprísnených hygienických opatrení. Pre narastajúci počet prípadov koronavírusu žiakov čaká nosenie rúšok aj častejšia dezinfekcia. Školská dochádzka bude od 2. septembra opäť povinná.

16:25 Nemocnice určené pre pacientov s ochorením COVID-19 sú pripravené na druhú vlnu pandémie. Tvrdí to ministerstvo zdravotníctva. Problém s nedostatkom pomôcok by sa už nemal zopakovať a nemocnice majú aj dostatok pľúcnych ventilácií. Lôžka pre pozitívnych pacientov vraj vedia zabezpečiť do niekoľkých minút.

15:45 Francúzsky tenista Benoit Paire musí oželieť štart na US Open. Tesne pred grandslamovým turnajom v New Yorku mal pozitívny test na nový koronavírus.

14:28 Parížsky cestovný ruch sa musí pre koronakrízu vyrovnávať s veľkými výpadkami príjmov. V 1. polroku 2020 pricestovalo do Paríža o 14,3 milióna turistov menej ako v rovnakom období vlani, uviedol úrad cestovného ruchu regiónu Ile-de-France.

Zatiaľ čo v prvých 6 mesiacoch roka 2019 prišlo do Paríža 23,7 milióna turistov, v 1. polroku 2020 to bolo len 9,4 milióna. To spôsobilo medziročný pád príjmov v cestovnom ruchu o 6,4 miliardy eur.

13:58 Lionel Messi sa nezúčastnil na nedeľnom povinnom testovaní FC Barcelona na koronavírus. 33-ročný Argentínčan tak bude chýbať aj na pondelkovom tréningu.

13:28 Bratislavskí policajti riešili podnet na porušenie karantény. Osoba pozitívna na nový koronavírus sa mala podľa podnetu pohybovať na Jaroveckom ramene. Keďže na mieste odmietla zaplatiť pokutu, policajti to oznámili príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Informovali o tom bratislavskí policajti na sociálnej sieti.

13:07 Jedna z pracovníčok Mestského úradu v Púchove bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Úrad bude v pondelok zatvorený, v utorok urobia v jeho priestoroch celoplošnú dezinfekciu.

13:00 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 2096 na celkovo 119.074, informovala v nedeľu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany.

12:20 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4980 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Celkový počet nakazených tak stúpol na 990.326. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 68 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17.093.

11:38 Novým koronavírusom sa vo svete nakazilo už viac ako 25 miliónov ľudí. Pandémia preverila zdravotnícke systémy všetkých krajín sveta. Zvládať situáciu jednotlivým štátom pomáha OSN, respektíve Svetová zdravotnícka organizácia. O tom, aké aktivity v boji s koronavírusom robí, sa kolega Tomáš Verníček rozprával s Dušanom Zupkom, humanitárnym poradcom OSN aj Svetovej banky.

11:04 Za "neprijateľné" označila v nedeľu nemecká vláda správanie niektorých demonštrantov, ktorí protestovali v sobotu proti pandemickým obmedzeniam v krajine. Polícia počas výtržností zatkla stovky ľudí. "Extrémisti a výtržníci" sa pokúsili zaútočiť na Reichstag, "symbolické centrum našej demokracie", "je to neprijateľné", vyhlásil minister vnútra Horst Seehofer.

10:18 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti priblížilo, že pozitívne testovaných bolo 18 mužov a 16 žien vo veku od troch do 62 rokov v okresoch Bratislava (12), Žilina (5), Nitra (4), Nové Zámky (3), Sabinov (2), Prešov (2), Galanta (1), Hlohovec (1), Michalovce (1), Považská Bystrica (1), Rimavská Sobota (1) a Trnava (1).

V nemocniciach je hospitalizovaných 76 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 50 ľudí. Na JIS je sedem pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyri osoby. Vyliečilo sa ďalších 24 pacientov, spolu tak nový koronavírus na Slovensku už prekonalo 2278 ľudí. Počet ukončených laboratórnych vyšetrení je doteraz 334.344. Nepribudlo žiadne úmrtie.

10:05 Na Slovensku pribudlo 34 nakazených, otestovali 1951 ľudí.

9:34 V Českej republike za sobotu pribudlo 319 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom. Je to najvyšší nárast za sobotu od začiatku testovania v krajine. Po prvý raz štatistiky za sobotu prekročili hranicu 300. K tej sa blížila sobota 4. apríla, keď pribudlo 284 prípadov a sobota 28. marca s 263 infikovanými.

8:48 V Indii pribudlo za posledných 24 hodín 78.761 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informovali v nedeľu agentúry AFP a AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Ide o najvyšší denný nárast na svete od vypuknutia pandémie.

8:12 Na celom svete potvrdili už viac ako 25 miliónov prípadov nákazy novým koronavírusom. Vyplýva to z údajov tlačovej agentúry AFP, vychádzajúcich z oficiálnych zdrojov a platných v nedeľu o 6.30 h SELČ. Koronavírusovou chorobou COVID-19 sa dosiaľ infikovalo najmenej 25.029.250 ľudí, z nich 842.915 nákaze podľahlo.

8:00 V jednej z materských škôl v Trnavskom kraji sa potvrdili tri prípady. V materskej škole sa najprv objavil jeden prípad nákazy a následné otestovanie 70 ďalších osôb preukázalo ďalšie tri pozitívne prípady.

7:45 Brazília šesť mesiacov po zaznamenaní svojho prvého prípadu nákazy novým koronavírusom prekročila 120.000 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Vyplýva to zo sobotňajších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré oznámilo smrť ďalších 758 pacientov za posledných 24 hodín.

7:23 Každý z talianskych regiónov hlásil v sobotu nové prípady koronavírusovej nákazy po tom, ako v krajine vykonali rekordných 99.000 testov, ktoré ukázali ďalších 1444 novoinfikovaných. Informovala o tom agentúra AP.

Talianske ministerstvo zdravotníctva v sobotu večer tiež oznámilo, že za posledný deň podľahol ochoreniu COVID-19 ďalší pacient, čím sa oficiálny počet obetí v krajine zvýšil na 35.473.

7:15 Proti epidemickým opatreniam sa neprotestovalo len v Nemecku. V Paríži ľudia žiadali zrušenie povinného nosenia rúšok na verejnosti. V Londýne zase protestovali proti očkovaniu.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok