Bielorusko vyzývame na nové voľby, podľa Blahu je pravda inde

TA3 TASR SITA
14.8.2020 14:46

Desiatky slovenských poslancov sa podpísali pod dokument, ktorý vyzýva bieloruský režim na zastavenie násilia a konanie nových volieb. Nájdu sa však aj takí, ktorí majú na dianie v krajine iný názor. Pravicová propaganda, pravda je niekde inde, tvrdí na Facebooku poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Bielorusko vyzývame na nové voľby, podľa Blahu je pravda inde
SITA/AP

Výsledky odmietajú aj slovenskí politici

Viacerí poslanci vládnej koalície a niekoľkí slovenskí europoslanci vyzývajú režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby okamžite zastavil násilie proti vlastným občanom, prepustil všetkých politických väzňov na slobodu a umožnil konanie skutočne slobodných a férových volieb. Výzvu podpísalo 58 poslancov NR SR a deväť slovenských europoslancov, informoval poslanec SaS Ondrej Dostál.

„Bieloruský ľud má právo žiť v slobodnej a demokratickej krajine. Má právo voliť si svojich predstaviteľov v slobodných a férových voľbách a vyžadovať od nich, aby rešpektovali základné ľudské a občianske práva a slobody,“ uvádza sa vo výzve zákonodarcov. Tí odmietajú výsledky podľa nich zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku a odsudzujú násilie, ktorého sa bieloruské bezpečnostné zložky dopúšťajú proti vlastným občanom. „Spolu s demokraticky zmýšľajúcimi občanmi Slovenskej republiky stojíme za slobodným Bieloruskom,“ uzatvára výzva.

Pod výzvu sa podpísalo 28 poslancov z koaličného OĽANO, osem zákonodarcov Sme rodina, 12 predstaviteľov z klubu SaS a 10 zástupcov Za ľudí. Spomedzi slovenských europoslancov podpísali vyhlásenie všetci poslanci zastupujúci SaS, OĽANO, Spolu, Progresívne Slovensko a KDH.

Obyčajná propaganda, tvrdí Blaha

Iný názor na dianie v krajine má poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. "Zo slovenských korporátnych médií by človek nadobudol pocit, že Bielorusko je jeden veľký gulag, v ktorom bagre každodenne zhŕňajú státisíce mŕtvych tiel rovno do ohnivého gágora sedemhlavej príšery, ktorá sa volá Lukašenko. Môžu ma aj ukameňovať, ale pravda je niekde inde," tvrdí na svojom Facebooku.

Blaha uviedol, že bol v Bielorusku viackrát a môže ubezpečiť, že to, "čo píšu v pravicovej tlači", je len "obyčajná propaganda, ktorá ma v ľuďoch vyvolať nenávisť voči tamojšiemu režimu, aby rástol tlak a aby mohlo dôjsť k režimovej zmene."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok