Turecký minister adresoval Francúzom tvrdé vyjadrenie

TA3 SITA
22.1.2018 00:08

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu sa v nedeľu oboril na Francúzsko za to, že táto krajina zvolala mimoriadne rokovanie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v súvislosti s tureckými útokmi na Kurdov v Sýrii.

Turecký minister adresoval Francúzom tvrdé vyjadrenie
SITA/AP

Nekoná vraj ako spojenec

Cavusoglu vyhlásil, že Turecko bude odteraz považovať Francúzsko za spojencov teroristov. Ankara podľa neho "očakávala, že Francúzsko sa postaví na stranu svojho spojenca (Turecka - pozn.) a nie na stranu teroristickej organizácie". "Ak Francúzsko nekoná ako spojenec, potom s ním budeme jednať ako s krajinou, ktorá podporuje teroristov," dodal šéf tureckej diplomacie. Turecko označuje Kurdov za teroristov a režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana z nich v posledných rokoch vyrába najväčšieho nepriateľa Turecka.

Turecko najskôr v sobotu podniklo proti Kurdom na území Sýrie nálety a v nedeľu pristúpilo aj k pozemnému vojenskému útoku. Operácia "Olivová ratolesť" je podľa tureckej armády zameraná na "neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii" a na "záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku", ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí.

Budú mimoriadne rokovať

Francúzsko v nedeľu 21. januára požiadalo o mimoriadne rokovanie BR OSN k situácii v Sýrii a šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian zatelefonoval svojmu tureckému rezortnému kolegovi Cavusogluovi a vyzval ho, aby Turecko v Sýrii "postupovalo triezvo". Hoci ide zo strany šéfa francúzskej diplomacie o veľmi diplomatický jazyk, stále je to najpriamejšie vyjadrenie predstaviteľa medzinárodného spoločenstva k tureckému útoku na Kurdov v Sýrii.

Z amerického ministerstva zahraničných vecí prenikla do médií zatiaľ iba informácia, že šéf americkej diplomacie Rex Tillerson telefonoval so svojím tureckým a ruským rezortným kolegom Mevlutom Cavusogluom a Sergejom Lavrovom. Žiadne informácie o obsahu týchto telefonátov však zatiaľ zverejnené neboli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok