Nemala na výber. Lukašenkovu súperku k odchodu zrejme donútili

TA3
11.8.2020 16:37

Líderka bieloruskej opozície Svetlana Cichanovská opustila svoju vlasť. Nikto o nej nevedel od chvíle, keď podala protest proti výsledku parlamentných volieb. Podľa aktuálnych správ sa však nezdá, že odišla dobrovoľne. Bola zadržiavaná, vydieraná a donútená k tomuto kroku?

Nemala na výber. Lukašenkovu súperku k odchodu zrejme donútili
Youtube.com/ Страна для жизни (reprofoto)

Sama síce uviedla, že sa "úplne samostatne" rozhodla k odchodu z krajiny, ale jej emotívna videonahrávka naznačuje, že bola k tomuto kroku donútená. Hlavná protikandidátka autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách, ktoré sa považujú za sfalšované, oficiálne prehrala. Od pondelka bola následne nezvestná a ľudia sa obávali o jej osud. Úrady popreli tvrdenia jej spolupracovníčky, že političku za hranice vyviezli.

Nočný prejazd hraníc nasledoval po tom, ako pri potýčkach s políciou v Minsku prišiel o život jeden demonštrant a desiatky ďalších boli zranené. Tisícky protestujúcich polícia pozatýkala. "Cichanovskú vyviezli z krajiny bieloruské úrady. Jej odchod umožnil prepustenie šéfky jej štábu Maryje Marozovej, ktorú zadržali v predvečer volieb. Odišli spoločne," citoval server tut.by spolupracovníčku prezidentskej kandidátky, podľa ktorej Cichanovská nemala inú možnosť. Časť jej tímu vraj naďalej držia ako rukojemníkov.

Cichanovská je v Litve. "Hlavné je, že je teraz v bezpečí, pretože predtým bola v Bielorusku sedem hodín zadržovaná," uviedol litovský minister zahraničia Linas Linkevičius.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok