SR vyhostila ruských diplomatov. Moskva zareaguje recipročne

TA3 TASR
10.8.2020 19:56

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Upozornila na to televízia Markíza vo svojom večernom spravodajstve. "Nemôžem uviesť mená pracovníkov ruskej diplomatickej misie, zároveň však potvrdzujem, že bolo prijaté rozhodnutie o vyhostení troch pracovníkov Zastupiteľského úradu Ruskej federácie na Slovensku," uviedol Tomaga. Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa. Ako ďalej Tomaga poznamenal, podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

"Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil.

Rezort slovenskej diplomacie zároveň zdôrazňuje, že má záujem o rozvoj bilaterálnych vzťahov s Ruskom. "Avšak činnosť a pôsobenie ruských diplomatov v SR musí byť v súlade s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch a obvyklými princípmi," dodal Tomaga.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že Moskva bude na vyhostenie svojich troch diplomatov zo Slovenska reagovať recipročne. Ruský rezort zahraničia vo vyhlásení uviedol, že ruská strana - ako "tradične" v takýchto prípadoch - zareaguje na základe princípu reciprocity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok