Na Slovensku by mohlo pôsobiť niekoľko amerických vojakov

TA3 TASR
10.8.2020 16:07

Na území SR by mohli od októbra pôsobiť najviac štyria príslušníci ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Plniť by mali úlohy výcviku a poradenstva v oblasti civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií tímov ozbrojených síl. Vyplýva to z materiálu, ktorý ministerstvo obrany predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Na Slovensku by mohlo pôsobiť niekoľko amerických vojakov
SITA/AP (ilustračné foto)

Potrebujú špecialistov

Spojené štáty ponúkli možnosť pôsobenia príslušníkov svojich ozbrojených síl na území SR v rámci bilaterálnej spolupráce, vysvetlilo ministerstvo v predkladacej správe. Cieľom má byť zvýšenie vzájomnej interoperability, ako aj rozvoja spôsobilosti civilno-vojenskej spolupráce.

"Obe spôsobilosti vyžadujú schopnosť výmeny informácií s civilným prostredím, porozumenie civilnému prostrediu a vymedzenie vzájomných vzťahov aktérov v priestore operácie," vysvetlil rezort. OS SR podľa rezortu potrebujú špecialistov na CIMIC (Civil-Military Cooperation) a PSYOP (Psychological Operations). "Ide navyše o spôsobilosti potrebné na splnenie nášho záväzku prispieť do Síl okamžitej reakcie NATO," dodali predkladatelia.

V deväťmesačných cykloch

Civilno-vojenská spolupráca má podľa predkladateľov nenahraditeľnú úlohu v oblasti odolnosti a pripravenosti krajiny na súčasné výzvy bezpečnostného prostredia. Potvrdzovať to má aj pandémia COVID-19. Americkí vojaci by mali pôsobiť v posádke Martin. Začiatkom 36-mesačného pôsobenia by mohol byť 1. október. Rotácia má byť zabezpečená v deväťmesačných cykloch. Náklady budú hradené americkou stranou.

Návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou príslušníkov ozbrojených síl Spojených štátov amerických na území SR s cieľom zabezpečenia výcviku a poradenstva Ozbrojených síl SR prerokuje Bezpečnostná rada SR. Materiál musí schváliť vláda a následne Národná rada SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok