Rana pre krajinu. Na ceste do Libanonu sú lieky, potraviny i voda

TA3 TASR
8.8.2020 07:33

Americký prezident Donald Trump sa zúčastní na darcovskej konferencii pre Libanon. Krajina potrebuje najmä lekársku a potravinovú pomoc. Organizácia spojených národov po výbuchu v Bejrúte varuje pred humanitárnou krízou.

Trump uviedol, že sa v nedeľu zúčastní medzinárodnej telekonferencie, ktorej témou bude organizácia pomoci pre Libanon. V libanonskej metropole Bejrút došlo totiž v utorok k mohutnému výbuchu, ktorý zničil časť mesta a vyžiadal si životy viac ako 150 ľudí.

"Každý chce pomôcť," napísal v piatok Trump na Twitteri po telefonickom rozhovore s hlavným organizátorom konferencie francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. "V nedeľu budeme mať konferenčný hovor s prezidentom Macronom, libanonskými predstaviteľmi a ďalšími lídrami z rozličných častí sveta," napísal Trump.

Výbuch v bejrútskom prístave podľa všetkého spôsobilo vznietenie 2750 ton dusičnanu amónneho — chemikálie používanej pri výrobe výbušnín a hnojív —, ktorý bol v prístave skladovaný od roku 2013, po vyložení zo skonfiškovanej nákladnej lode. Ničivá explózia si vyžiadala životy najmenej 154 ľudí a spôsobila obrovské materiálne škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok