V luxusnom hoteli vraždili ozbrojenci, dráma trvala dvanásť hodín

TA3 TASR ČTK
21.1.2018 07:25

Špeciálne jednotky oslobodili v afganskom Kábule hotel Inter-Continental, v ktorom došlo včera k útoku, po dvanástich hodinách. Polícia všetkých útočníkov zlikvidovala. O život prišlo 14 cudzincov a štyria Afganci. K zodpovednosti za útok sa prihlásilo militantné hnutie Taliban.

Pri útoku, ktorý sa začal v sobotu podvečer, keď najmenej štyria ozbrojenci prenikli do hotela a spustili paľbu na jeho hostí. Najmenej osem ľudí utrpelo zranenia. Ďalších 153 osôb vrátane 41 cudzincov sa príslušníkom afganských špeciálnych síl podarilo zachrániť. Pri zásahu, ktorý trval takmer 13 hodín, zahynuli aj štyria útočníci, povedal hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Dániš.

Očitý svedok, ktorý sa v čase útoku nachádzal v hoteli, uviedol, že ozbrojenci búchali na dvere hotelových izieb, pričom hľadali cudzincov a afganských vládnych zamestnancov, ktorých následne strieľali.  Vo vyhlásení Talibanu sa uvádza, že útok uskutočnili piati bojovníci hnutia.

Hotel Intercontinental, ktorý sa nachádza na kopci a je prísne strážený, sa stal terčom útoku ozbrojencov z hnutia Taliban už v roku 2011. Vtedy zahynulo 21 ľudí vrátane deviatich útočníkov. Hotel je jedným z dvoch hlavných luxusných ubytovacích zariadení v Kábule a býva často využívaný na konferencie, na ktorých sa zúčastňujú aj vládni predstavitelia. Americká ambasáda v afganskej metropole už vo štvrtok vydala varovanie pre amerických občanov. "Dostali sa k nám informácie, že extrémistické skupiny zrejme plánujú útok na hotely v Kábule".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok