Majský je v rukách polície. Zadržali ho napriek slovám lekára

TA3 SITA TASR
4.8.2020 16:09

Jozef Majský je v rukách polície. Niekdajšieho veľkopodnikateľa, ktorého po vynesení právoplatného rozsudku v kauze nebankoviek našli na pražskej psychiatrii, zadržali napriek slovám ošetrujúceho lekára. Ten tvrdil, že nie je schopný "akýchkoľvek úkonov" a mal by zostať hospitalizovaný.

Na ťahu sú české orgány

"Môžeme potvrdiť, že Jozef Majský bol dnes o 12:25 zadržaný v pražskej nemocnici. To, čo bude nasledovať, je v plnej kompetencii českých orgánov," informovala slovenská polícia na Facebooku. Keďže podľa nej stále platí, že nenastúpil do výkonu trestu na základe právoplatného rozsudku, je aj naďalej zo strany slovenskej polície vedený ako hľadaná osoba.

"Nakoľko o ďalších krokoch teraz rozhodujú české orgány, Policajný zbor nedisponuje žiadnymi inými informáciami pre verejnosť a médiá nad rámec tohto statusu," dodali strážcovia zákona.

Jozefa Majského, po dlhých rokoch právoplatne odsúdili v kauze nebankoviek, českí policajti našli na psychiatrickom oddelení v Prahe. Policajti vtedy uviedli, že podľa vyjadrenia ošetrujúceho lekára nie je Majský schopný akýchkoľvek úkonov, a preto zostáva hospitalizovaný.

"Českí kolegovia začali preverovať miesta, na ktorých sa mohol zdržiavať právoplatne odsúdený Jozef Majský. Prvotné previerky neviedli k želanému výsledku. Získané indície napovedali, že odsúdený sa začal skrývať. Policajti ho napokon vypátrali na pražskej psychiatrii," opisovala polícia. Po podnikateľovi na základe platného európskeho zatýkacieho rozkazu vyhlásili národné, ako aj medzinárodné pátranie. Senát NS SR pred týžnom zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody.

Obrali ľudí o stámilióny

Špecializovaný trestný súd odsúdil v roku 2015 Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Majského na deväť rokov väzenia v súvislosti s kauzou skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Brtvu podmienečne prepustili z výkonu trestu. Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov slovenských korún.

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský, ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa Majského, Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok