Libanon čelí kríze, minister zahraničia sa vzdal funkcie

TA3 SITA
3.8.2020 12:17

Kríza v Libanone sa prehlbuje. Minister zahraničných vecí Nassif Hitti podal demisiu a vyjadril tak nesúhlas s niektorými krokmi vlády. Podľa agentúry AP je prvým členom kabinetu, ktorý sa vzdal funkcie v dôsledku vážnej hospodárskej a finančnej krízy.

Libanonský minister zahraničných vecí Násíf Hittí podal v pondelok demisiu. Podľa agentúry Reuters o tom informovali nemenované vládne zdroje. Hittí sa rozhodol odstúpiť z funkcie pre názorové spory s premiérom Hasanom Dijábom, nesúhlas s niektorými krokmi vlády a pre marginalizáciu svojho postavenia. Podľa agentúry AP sa stal prvým ministrom kabinetu, ktorý sa vzdal funkcie v dôsledku vážnej hospodárskej a finančnej krízy panujúcej v Libanone.

Ako kariérny diplomat sa Hittí stal ministrom zahraničných vecí Libanonu v januári tohto roku. Podľa AP bol Hittí údajne nespokojný nielen s činnosťou vlády a nedostatkom pokroku v súvislosti s prisľúbenými reformami, ale podľa miestnych médií ho rozčuľovala aj Dijábova kritika na adresu francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana po jeho návšteve v Bejrúte minulý mesiac. Dijáb vtedy údajne povedal, že Le Drian "nepriniesol nič nové" a nebol riadne informovaný o reformách libanonskej vlády.

Bezprostredne nie je jasné, či bude Hittího demisia prijatá a či zodpovednosť za rezort diplomacie prevezme niektorý z ministrov. Hittího odchod je ranou pre Dijábovu vládu, ktorá sa snažila uskutočniť reformy v nebývalej ekonomickej a epidemiologickej kríze, ktorá Libanon postihla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok