Koniec záhady. Zistili, odkiaľ pochádzajú megality Stonehenge

TA3 TASR
30.7.2020 12:35

Vedci objasnili pôvod megalitov, z ktorých pozostáva prehistorická archeologická lokalita Stonehenge, nachádzajúca sa v anglickom grófstve Wiltshire. Stalo sa tak za pomoci dosiaľ nezvestnej vzorky jedného z týchto gigantických kameňov, ktorá sa vrátila do Británie po 60 rokoch z USA.

Koniec záhady. Zistili, odkiaľ pochádzajú megality Stonehenge
SITA/AP

Doteraz nemali dostatočné dôkazy

Test meter dlhej vzorky jadra sa zhodoval s výsledkami geochemickej štúdie stojacich megalitov. Archeológovia označovali za zdroj kameňov Stonehengea oblasť West Woods, ktorá je vzdialená 25 kilometrov severne od lokality a leží pri meste Marlborough, ale nemali na to dostatočné dôkazy. Zatiaľ čo pôvod menších kameňov bol vystopovaný v pohorí Preseli Hills vo Walese, pôvod ústredných megalitov až doteraz nebolo možné identifikovať.

Návrat vzorky kamenného jadra z jedného z nich, ktorú odobrali počas archeologického výskumu v roku 1958, však umožnil vedcom analyzovať jej chemické zloženie. Vzorku vrátil vlani 89-ročný Robert Phillips, ktorý sa podieľal na daných prácach.

Testy rozhodli

Vedci najskôr prostredníctvom prenosného zariadenia vykonali röntgenové testovanie všetkých zostávajúcich megalitov na lokalite Stonehenge, pričom zistili, že majú podobné chemické zloženie a pochádzajú z rovnakej oblasti. Následne boli analyzované odkryvy hornín v oblasti siahajúcej od grófstva Norfolk po grófstvo Devon a porovnané ich chemické zloženie s tým, ktoré má predmetná vzorka.

Kultúrna organizácia English Heritage uviedla, že príležitosť uskutočniť deštruktívny test vzorky sa ukázala ako "rozhodujúca", keďže jej zloženie sa zhodovalo s tým, aké majú kamene v lokalite West Woods pri meste Marlborough. Výsledky štúdie boli zverejnené v stredu v časopise Science Advances, z ktorého citovala stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok