Zadržali desiatky ruských žoldnierov, Lukašenko chce vysvetlenie

TA3 TASR
30.7.2020 12:40

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko žiada od Moskvy vysvetlenie v súvislosti so zadržaním členov ruskej súkromnej vojenskej skupiny pri Minsku. Podľa tlačovej agentúry Belta úrady zatkli 32 ľudí. Ich úlohou vraj bolo destabilizovať situáciu v krajine pred augustovými prezidentskými voľbami.

Podozrievajú ich z terorizmu

Štátny tajomník Rady bezpečnosti Bieloruska Andrej Ravkov uviedol, že skupina zhruba troch desiatok ruských žoldnierov zadržaná v noci na stredu neďaleko metropoly Minsk je podozrivá z prípravy teroristických činov. V krajine sa proti nim už začalo trestné konanie. Ravkov tiež poznamenal, že polícia pátra po približne 200 ďalších militantoch, ktorých sa doposiaľ nepodarilo zadržať.

Z tohto dôvodu prezidentskí kandidáti v Bielorusku dostali "určité informácie", aby počas svojej volebnej kampane zvýšili bezpečnostné opatrenia, dodal Ravkov. Bieloruská tlačová agentúra Belta v stredu informovala, že tamojšie úrady zadržali v noci na stredu 33 osôb pracujúcich pre zahraničnú súkromnú vojenskú skupinu. Súkromné vojenské zoskupenia sú v Bielorusku, kde sa 9. augusta budú konať prezidentské voľby, ilegálne.

V krajine prebieha kampaň

Prezidentskí kandidáti prišli vo štvrtok ráno do ústrednej volebnej komisie, kde ich v stredu na stretnutie pozvala jej predsedníčka Lidzija Jarmošynová. O znovuzvolenie do funkcie sa uchádza aj terajší prezident Alexandr Lukašenko.

Okrem neho sa o priazeň voličov uchádzajú štyria kandidáti: predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany Siarhej Čeračeň; bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká; spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev a Svitlana Cichanovská, manželka známeho blogera a aktivistu Siarheja Cichanovského, ktorému volebná komisia kandidatúru zamietla.

Rusko prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova poprelo obvinenia, že sa snaží destabilizovať svojho "spojenca" Bielorusko. Peskov vyhlásil, že tvrdenia, podľa ktorých "organizácie z Ruska vysielajú niektorých ľudí, aby destabilizovali situáciu v Bielorusku" nie sú "ničím iným než ohováraním", píše agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok