Sagana horúčavy neodradili, zaznamenal prvý triumf v Austrálii

TA3 SITA
19.1.2018 09:34

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa stal víťazom 4. etapy na cyklistických pretekoch Tour Down Under, úvodnom podujatí prestížnej série World Tour v sezóne 2018 v Južnej Austrálii.

Dostal sa na čelo

Sagan triumfoval v koncovke etapy na trase Norwood - Uraidla (128,2 km), keď v záverečnom špurte zdolal Juhoafričana Daryla Impeyho (Mitchelton-Scott) a Španiela Luisa Leóna Sáncheza (Astana). Cyklistom počas etapy znepríjemňovalo život horúce počasie, teploty miestami dosiahli až úroveň neuveriteľných 45 °C.

Sagan po prvý raz v kariére ovládol etapu na pretekoch Tour Down Under a premiérovo sa na tomto podujatí oblečie do okrového dresu lídra celkovej priebežnej klasifikácie. Dostal sa aj na čelo bodovacej súťaže. Trojnásobný a úradujúci majster sveta Sagan v tomto roku vyhral už aj kritérium People´s Choice Classic, ale keďže táto súťaž nemala oficiálny charakter, do celkového zoznamu jeho triumfov na ceste by sa nemala rátať. V Uraide teda Sagan celkovo v kariére získal víťazstvo s poradovým číslom 102.

Vlani sa tím nedočkal

Slovenský rýchlik Sagan má v aktuálnej edícii pretekov TDU na konte tretie, štvrté, piate a aktuálne aj prvé miesto. Zvíťazil aj v nedeľňajšom kritériu People´s Choice Classic, ktoré bolo pre neho vstupom do novej sezóny, ale jeho výsledky sa nerátali do klasifikácie TDU.

Vlani sa tím Bora-Hansgrohe na TDU nedočkal etapového triumfu, keďže Peter Sagan trikrát finišoval na druhom mieste za Austrálčanom Calebom Ewanom, ale Jay McCarthy skončil tretí v konečnom poradí. McCarthy je aktuálne celkovo tretí a Sagan prvý, takže nemecké družstvo má dobré vyhliadky pred záverečnými dvoma etapami na TDU.

Sobotňajšia piata etapa z McLaren Vale na vrchol Willunga Hill (151,5 km) bude mať prívlastok kráľovská a očakáva sa v nej záverečný útok vrchárov na celkové víťazstvo. Preteky TDU sú prvým podujatím prestížneho seriálu WorldTour v sezóne 2018. Vo WorldTour 2018 bude dovedna 37 podujatí.

Tour Down Under 2018:

4. etapa: (Norwood - Uraidla 128,2 km):

1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:21:07 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott, 3. Luis León Sánchez (Šp.) Astana - rovnaký čas ako víťaz.

Poradie po 4. etape: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 14:19:49 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +2 s, 3. Jay McCarthy (Aus.) Bora-Hansgrohe +9, 4. Luis León Sánchez (Šp.) +10, 5. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +14.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok