Matovič o svojej diplomovej práci nepresvedčil vlastného ministra

TA3 TASR
23.7.2020 09:57

Šéfa agrorezortu Jána Mičovského predseda vlády Igor Matovič v kontexte kauzy premiérovej diplomovej práce zatiaľ nepresvedčil. Vyjadril sa tak vo štvrtok pred zasadnutím vlády. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak si zase myslí, že je na premiérovi, ako sa rozhodne, ale vláda sa o tom ešte bude baviť.

Matovič o svojej diplomovej práci nepresvedčil vlastného ministra
SITA/Ľudovít Vaniher

V súlade so svedomím

„No ja zatiaľ o tom nie som ešte presvedčený, dnes bude o tom veľká rozprava, myslím, že sa všetci k tomu vyjadríme veľmi jasne,“ uviedol Mičovský. Svoj postoj chce predostrieť v národnej rade. „Určite sa vyjadrím v súlade so svojím presvedčením, svedomím a aj štátnou službou, ktorú momentálne zastávam,“ dodal šéf agrorezortu. Na novinársku otázku o tom, či je prípad kauzy diplomovej práce Igora Matoviča taký istý ako v prípade Borisa Kollára, odpovedal, že sa vyjadrí tiež „úplne napriamo“, ale až v parlamente.

„Keďže som bol mimo Bratislavy, tak som nestihol vidieť tlačovú konferenciu celú, ale myslím si, že k tomu povedal všetko, čo uznal za vhodné povedať,“ uviedol Krajniak s tým, že sa o tom ešte budú na vláde baviť.

„Nevidel som jeho diplomovku, takže neviem vám povedať,“ odpovedal minister práce na novinársku otázku o tom, či ho Matovič presvedčil. Viac k tomu povedať nechcel. Na otázky, či premiéra osloví, aby prácu zverejnil, povedal, že sa o tom ešte budú baviť. „Myslím si, že je na ňom, ako sa rozhodne,“ dodal. Na novinársku otázku o tom, či si myslí, že môže byť niekto plagiátor a nevedieť o tom, odpovedal, že je to zaujímavá otázka.

Kauza 22-ročnej diplomovky

Minister financií Eduard Heger po rokovaní vlády uviedol, že pozná Matoviča a považuje ho za pravdivého a čestného človeka. "Má moju podporu a mal by pokračovať ako premiér," skonštatoval. Tvrdí, že premiér v stredu na tlačovej konferencii všetko dobre vysvetlil. Rozdiel medzi kauzou rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka a kauzou diplomovky Matoviča považuje Heger za veľmi veľký.

Minister životného prostredia Ján Budaj si myslí, že opozícia nemá ako Matovičovi vyčítať jeho vládnutie, tak sa chytila problému, že pred vyše 20 rokmi "neporiadne" uvádzal zdroje v diplomovke. Budaj víta, že Matovič vzal vinu na seba a za najzásadnejšie gesto považuje, že dal koaličným parlamentným poslancom, vrátane poslancov hnutia OĽaNO, voľnú ruku pri hlasovaní o jeho odvolávaní.

Minister obrany Jaroslav Naď vníma kauzu Matovičovej diplomovky ako hľadanie cesty, ako rozbiť súčasnú vládnu koalíciu. Túto cestu však označuje za neúspešnú. Tvrdí, že tento problém koalíciu skôr spája, ako rozdeľuje. Verí, že sa to prejaví aj pri štvrtkovom hlasovaní v NR SR. "Vyťahovať tu kauzu 22-ročnej diplomovky a spochybňovať úsilie novej vlády nastoliť spravodlivosť v krajine, je podľa mňa nemiestne. Nie je to správny prístup. Ako spoločnosť máme úplne iné problémy, ako to, či v nejakej diplomovke bola či nebola citovaná istá časť. To sa netýka len Matovičovej práce," vyhlásil Naď. Všetci členovia vlády sa podľa jeho slov postavili za premiéra. "Jednohlasne, bez akejkoľvek diskusie stoja za touto vládou," poznamenal minister obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok