Fotografia mafiánskeho prasaťa sa stala témou talianskych volieb

TA3 ČTK
20.1.2018 09:51

Taliansky politický a mediálny svet pobúrila fotografia prasaťa medzi odpadkami, ktorú na Facebooku zverejnila šéfka pravicovej strany Bratia Taliansko Giorgia Meloniová. Zaútočila tak na rímsku starostku Virgíniu Raggiovú, ktorej radnica sa vraj nedokáže vysporiadať s problémom odpadu.

Fotografia mafiánskeho prasaťa sa stala témou talianskych volieb
Facebook/Giorgia Meloni

Patrí členke mafiánskeho klanu

Neskôr vyšlo najavo, že prasa patrí členke rímskeho mafiánskeho klanu Casamonica, napísal s odvolaním na Raggiovú server Il Fatto Quotidiano. "Fakt, že volebná kampaň dohnala Giorgiu Meloniovú k tomu, aby zverejnila fotografiu prasaťa na ulici, sa mi nepáči. Politika by mala vyzerať inak. Zistili sme, že zviera patrí členke rodiny Casamonica. Tá miestnej polícii priznala, že jej prasa utieklo predchádzajúci deň", uzavrela polemiku Raggiová.

Fotografia a neskôr aj video zvieraťa v uliciach rímskeho predmestia vyvolali živú diskusiu v médiách a na sociálnych sieťach. Stredopravý denník Libero Quotidiano v jednom z titulkov napísal, že rímsku vlčicu vystriedalo prasa. "Čo to má znamenať? Môže sa snáď prasa prehrabávať v odpadkových košoch len preto, že patrí klanu Casamonica?" reagovala na vystúpenie starostky strana Bratia Taliansko. Raggiovej členovia odkázali, že by sa za problémy s odpadom mala "hanbiť""hlavné mesto by sa mala pokúsiť vyčistiť".

Volá sa podľa Mussoliniho milenky

Komik Gene Gnocchi pravicu rozzúril tvrdením, že zviera sa volá Claretta Petacciová podľa milenky Benita Mussoliniho "Clarettu, ktorej jediným hriechom bola láska k Mussolinimu, po ktorého boku zomrela, teraz zavrhnutiahodne prirovnávajú k prasaťu," reagoval pravicový denník Il Giornale.

Talianske parlamentné voľby sa majú konať 4. marca. Stretnú sa v nich tri hlavné politické bloky: strany pravého stredu, strany ľavého stredu a populistické Hnutie piatich hviezd (k nemu patrí aj rímska starostka). Podľa volebných prieskumov vedie zoskupenia pravého stredu, ktoré vytvorilo predvolebné koalíciu. Tá by podľa prieskumu Euromedia Research zverejneného 16. januára získala 39 percent hlasov, strany ľavého stredu 19,7 percenta hlasov a Hnutie piatich hviezd 26,3 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok