Bez mobilu ani na krok. Ako selfie mánia ovplyvnila cestovanie

TA3 ČTK
20.1.2018 20:25

Nové technológie zmenili spôsob cestovania. Príprava ciest vyzerá so všadeprítomnými smartfónmi úplne inak ako v minulosti a menia sa aj dovolenkové destinácie. Nepôjdeme predsa na miesto, za fotografie ktorého nedostaneme lajky na Facebooku či Instagrame. Rovnako, ako my zaplavujeme sociálne siete fotografiami a komentármi, sme zaplavovaní tisíckami podobných príspevkov iných užívateľov.

Bez mobilu ani na krok. Ako selfie mánia ovplyvnila cestovanie
ČTK/DPA/Paul Zinken

Je to dosť trendy?

Plánovanie cesty a zaistenie leteniek, cestovných lístkov či ubytovania v sebe vždy nieslo prvky rizika. Človek sa musí rozhodnúť a nepomôže mu žiadna vzorka či ochutnávka zdarma. Ak sa rozhodne zle, nikto mu peniaze za nevhodne zvolený hotel alebo dopravné spojenie nevráti.

Preto neprekvapí, že ľudia sa čím ďalej tým viac spoliehajú na obsah sociálnych sietí, aby našli, vybrali a zhodnotili svoju preferovanú turistickú destináciu a spôsob, ako sa tam dostali. Aj keď je cieľová destinácia nádherná, mnoho užívateľov sociálnych sietí si kladie celkom novú sériu otázok. Týmto novým fenoménom sa zaoberá server The Conversation.

Zrazu sa stala dôležitá odpoveď na otázky: je to dosť módne a trendy miesto, aby ma videli, že som tam cestoval alebo sa z tohto miesta budem hanbiť zdieľať zážitky a zábery so svojimi priateľmi na sieti?

Na cestách s externým mozgom

Cestovanie inšpirované sociálnymi sieťami nabralo na obľube, pretože šetrí čas a cestovateľom, ktorí hľadajú informácie o svojej ceste a plánujú ju, znižuje riziko. Celosvetové rozšírenie smartfónov prispelo k vzniku skupiny neustále pripojených turistov, ktoré svoje mobilné zariadenia využívajú k zdieľaniu cestovateľských zážitkov z daného miesta v reálnom čase.

Pre mnoho ľudí sa mobilné telefóny stali na cestách ich externým mozgom. V niektorých prípadoch ale neustále používanie mobilných telefónov vedie turistov k antropomorfizácii mobilu: pripisujú svojmu mobilu ľudské vlastnosti a vnímajú ho ako ľudského spoločníka na cestách.

insta-nebezpecie_7f000001-6dd4-fe53.jpg

Ďalšou kapitolou sú takzvaní selfie turisti: ľudia, ktorí vnímajú a prežívajú cestovanie prevažne prostredníctvom svojich zverejňovaných fotografií a komentárov a reakcií, ktoré na svoje príspevky dostávajú. V tomto zmysle ich spokojnosť nesúvisí s kvalitou lokácie a zážitkov, ale s tým, ako sú schopní urobiť dojem a získať pozitívne komentáre a lajky.

Tento pocit, ktorý sa dá charakterizovať ako "všetci ma sledujú", tiež zmenil spôsob, ako sa ľudia v mieste svojej cesty správajú a aké zážitky si doprajú. Svoje online profily starostlivo upravujú tak, aby zdôraznili pozitívne aspekty, spoločensky žiaduce zážitky a predstavili sami seba v idealizovanej podobe.

Dokonalý obraz na prvom mieste

Na instagrame je viac ako 330 miliónov fotografií označených hashtagom #selfie a podobný počet príspevkov označených #me (ja). Podľa prieskumov sa na túžbe ľudí po selfie sláve bez ohľadu na prostriedky podieľa trojica vlastností: narcizmus, machiavellizmus a psychopatia. A ľudia sú ochotní ísť až do extrému, aby vytvorili svoj dokonalý obraz alebo imidž, ktorý zaujme čo najviac online užívateľov.

insta-selfie_7f000001-6c73-5f44.jpg

Množia sa prípady turistov, ktorí pri vytváraní selfie zahynuli, boli odsúdení fundamentalistickými duchovnými alebo zatknutí políciou za urážku miestnej kultúry, prípadne za ničenie prírody. V mnohých európskych múzeách už platí zákaz používania selfie tyče, aby sa predišlo náhodnému poškodeniu pamiatok.

V snahe o sebapropagáciu a predstavenie ideálneho turistického zážitku sú novodobí cestovatelia ochotní uchýliť sa k podvodu a zdieľať falošné či nerealistické informácie. To zahŕňa aj vkladanie seba do fotografií miest, kde v skutočnosti neboli, či predstieranie, ako sú šťastní a spokojní aj keď prežívajú príšerný pobyt v hrozných podmienkach. Turisti, ktorí tieto pokrivené informácie vkladajú, sú presvedčení, že tým nikomu neškodia. Môže to ale skresliť skutočné cestovateľské zážitky a dať ostatným falošné očakávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok