Hrozí druhá vlna. Krajčí vysvetlil, prečo cez víkend testujú menej

TA3 SITA
13.7.2020 13:33

Okolité krajiny majú nábeh na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu, situácia na Slovensku nie je iná. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako konštatoval, počty infikovaných v okolitých krajinách s výnimkou Maďarska mierne narastajú, preto by mali byť občania obozretní. V pondelok preto zasadá klinický tím expertov, ktorý bude aktuálnu situáciu posudzovať.

Hrozí druhá vlna. Krajčí vysvetlil, prečo cez víkend testujú menej
SITA/Jana Birošová

Pripravená je stále podľa ministra zdravotníctva reprofilizačná schéma. Aktuálne sa zabezpečujú hospitalizácie na infektologických oddeleniach. Ak by bolo potrebné rozširovať počty lôžok, sú pripravené tri vlny reprofilizácie. Prvá bude zahŕňať 15 nemocníc. Ak sa naplnia aj tieto kapacity, pripravené sú ďalšie dve vlny. Ide o tisícky lôžok, top kapacita všetkých lôžok ústavných zdravotníckych zariadení na Slovensku je okolo 31-tisíc. Prístrojov máme aktuálne približne tisíc kusov, čo je podľa Krajčího dostatočné. Čo sa týka zdravotníckeho personálu, v prípade jeho akútneho nedostatku môže podľa neho vláda zvážiť opätovné zavedenie núdzového stavu. Museli by sme mať však plné nemocnice chorých ľudí.

Ako Krajčí uviedol, cez víkend sa testuje menej, nefunguje to tak len na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách. Testujú sa najmä akútne prípady v nemocniciach, štandardné mobilné odberové miesta nefungujú.

Ako Krajčí uviedol, cez víkend sa testuje menej, nefunguje to tak len na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách. Testujú sa najmä akútne prípady v nemocniciach, štandardné mobilné odberové miesta nefungujú. Tých je aktuálne 48, zo zákona museli viaceré obnoviť svoju činnosť. „Z tohto pohľadu si myslím, že testovanie je zabezpečené,"povedal Krajčí.

Ako pripomenul, od piatku rezort zaviedol odporúčané testovanie všetkých pacientov pred operáciami. Želal by si, aby bolo uhrádzané najmä z európskych fondov. „Odporúčame a bude preplácané aj testovanie všetkých pracovníkov domovov sociálnych služieb, ktorí sa vracajú zo zahraničia, aj z bezpečných krajín, na základe ich žiadosti a indikácie ich lekára,” dodal. Šéf rezortu zdravotníctva na 24. júla pripravuje stretnutie novej pandemickej komisie, a to na základe štatútu, ktorý by mala v stredu schváliť vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok