Na ústavný súd chce deväť uchádzačov, jeden nahradí Mamojku

TA3 TASR
10.7.2020 17:18

O post sudcu ústavného súdu sa uchádzajú deviati kandidáti. Sú nimi Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Uviedol to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák.

Na ústavný súd chce deväť uchádzačov, jeden nahradí Mamojku
TASR/František Iván (ilu)

Uchádzači sa mohli nominovať do piatka. Parlament má voliť dvoch kandidátov na ústavného sudcu na septembrovej schôdzi, z nich má prezidentka Zuzana Čaputová vymenovať jedného sudcu ÚS. Irsáka do funkcie navrhol nezaradený poslanec NR SR Tomáš Taraba. Juszkó je nominantom Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy navrhla Krošláka a Matulníka. Šorla navrhla Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave,

Jánošíkovú Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach i predseda súdnej rady Ján Mazák. Kseňáka nominovala Slovenská advokátska komora, Babjáka predseda ÚS Ivan Fiačan a Olšovskú poslankyne Anna Zemanová a Jana Žitňanská.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. Pred voľbou v parlamente sa bude konať verejné vypočutie uchádzačov, ktoré by mohlo byť podľa Vetráka na začiatku septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok